Úvod Konkurencia Samsung: Tým, že od nás Microsoft žiada peniaze po odkúpení Nokii porušuje...

Samsung: Tým, že od nás Microsoft žiada peniaze po odkúpení Nokii porušuje protimonopolné zákony!

9

Právnici Samsungu si tak skoro neoddýchnu. Po novom totiž bojujú na dvoch frontoch. Jedným z nich je právna bitka proti Apple a tým druhým je hašterenie sa s Microsoftom.

Microsoft z Android zariadení zarába obrovské peniaze. Zarába ich vďaka tomu, že výrobcom Android zariadení predáva licencie na patenty, resp. technológie, ktoré vlastní. Najviac z toho vyťažil Samsung, ktorý predal tak veľký počet zariadení, že teraz musí Microsoftu zaplatiť čiastku, ktorú už nepočítajú v tisícoch, ani miliónoch, ale rovno v miliardách dolárov.

Microsoft sa na súd obrátil s tým, že Samsung neuhradil to, čo vychádza zo zmluvy o využívaní ich patentov. Obe spoločnosti sa ohľadom tohto problému snažili dohodnúť už niekoľko mesiacov, no žiaľ, neúspešne. Microsoftu tak neostalo nič iné, len obrátiť sa na vyššiu legálnu entitu, teda na súd. Suma, ktorú má Samsung zaplatiť pritom v októbri presiahla jednu miliardu dolárov.

Samsung sa však bráni a nechce nič nechať na náhodu. Podľa neho Microsoft porušil zmluvu, ktorú obe spoločnosti podpísali ešte v roku 2011 tým, že uskutočnil akvizíciu Nokia Devices. Samsung na základe toho začal obviňovať Microsoft z porušenia protimonopolných zákonov. V zmluve totiž Samsung garantoval, že kým vybudujú silný rad zariadení s Windows Phone, Microsoftu ponúknu zatiaľ neznáme citlivé údaje. Microsoft na druhú stranu súhlasil, že čím viac zariadení s Windows Phone Samsung predá, tým nižší poplatok za patenty využité v Android zariadeniach budú musieť zaplatiť.

Ak sa však pozrieme na podiel na trhu v tábore Windows Phone, okamžite zistíme, že drvivá väčšina Windows Phone telefónov nesie označenie Lumia. Zníženie poplatku za patenty využité v svojich Android zariadeniach mal teda Samsung na dlhý beh a to sa mu zjavne nepáčilo. Samsung tvrdí, že keď Microsoft odkúpil divíziu Nokie zodpovednú za výrobu zariadení, stal sa z neho výrobca a pre Samsung teda aj konkurencia, kvôli čomu mu už nemohol poskytnúť spomínané citlivé údaje. Právnici Samsungu okamžite obvinili Microsoft z nekalých praktík a akékoľvek zaplatenie dlhu z využívania patentov odmietajú.

Microsoft, na druhej strane, ostáva pomerne kľudný. Verí totiž, že zmluvu neporušili a že od Samsungu vytiahne aj ďalšie peniaze. Z 300 miliónov zariadení, ktoré Samsung predal predsa zinkasovali jednu miliardu dolárov, čo nie je málo ani na pomery softvérového giganta.

Ako to nakoniec dopadne zatiaľ prirodzene nevieme, no hneď ako sa to dozvieme vás o tom budeme informovať.

Zdroj: PA