Úvod Konkurencia Apple Hodnota Apple práve presiahla 700 miliárd dolárov

Hodnota Apple práve presiahla 700 miliárd dolárov

11

Vroku 1997 bola firma Apple Computers na pokraji bankrotu. Ich poslednou nádejou bolo zmeniť šéfa. Vybrali chlapíka, ktorého pred viac než dekádou vykopli kvôli jeho rebelstvu. Zvyšok príbehu už určite všetci poznáte. Steve Jobs zredukoval portfólio produktov na minimum, ušetril zopár miliónov, predstavil iPod a Apple sa začalo dariť.

A čo dnes? Podľa posledných správ hodnota firmy momentálne presiahla 700 miliárd dolárov. To je sedmička a za ňou jedenásť núl! Viac než ročný rozpočet Švédska vrátane firiem ako Ikea, Volvo a H&M! Ak by Apple osamostatnil časť, ktorá vyrába iPhony, tá by mala vyššiu hodnotu, ako celý Microsoft (iPhony dnes tvoria 60% hodnoty Applu). Pre porovnanie, ešte nedávno bola najhodnotnejšia firma Exxon Mobile s približne 400 miliardami dolárov.

Či už máte radi Apple, alebo ho neznášate musíte uznať, že je neuveriteľné, ako ďaleko sa táto firma dostala výrobou len niekoľkých high-end modelov. Od Apple by si malo brať príklad minimálne niekoľko ďalších firiem. Zdá sa, že v jednoduchosti je krása. Teória, že priemerný spotrebiteľ si nevie vybrať a kúpi si, čo „božstvo káže“ pri Apple rozhodne funguje.

Zdroj: P