Úvod Novinky HLASOVANIE: Potrebujeme na smartfónoch 4K rozlíšenie? Qualcomm tvrdí, že áno

HLASOVANIE: Potrebujeme na smartfónoch 4K rozlíšenie? Qualcomm tvrdí, že áno

32

Nedávno sme tu mali anketu, v ktorej naši čitatelia vyjadrili svoj názor ohľadom ideálneho rozlíšenia na smartfónoch. Drvivá väčšina z vás zvolila full HD (1 920 x 1 080p) nasledované HD (1280 x 720p) rozlíšením. Ultra HD, teda 4K skončilo neprekvapivo na štvrtom mieste a všetko bolo jasné.

Dnes sa však objavil výskum spoločnosti Qualcomm, podľa ktorého obrazovky s tak vysokým rozlíšením na malých displejoch zmysel majú. Rozhodli sme sa teda opäť raz otvoriť večnú 4K otázku, najprv váš však prosíme, aby ste si pred hlasovaním prečítali argumenty Qualcommu.

Nie je to tak dávno, čo Apple stanovil „Retina štandard“ pre mobilné displeje a vyhlásil, že v tomto odvetví je roky pred konkurenciou. Rok na to sa objavili HD zobrazovacie panely, o dva roky full HD a teraz už niektorí výrobcovia montujú do svojich vlajkových lodí aj QHD (2 560 x 1 440p) jednotky. Tu už sa vynoruje otázka, či je to ešte nutné. Podľa môjho názoru pri Super AMOLED displejoch od Samsungu s pentile usporiadaním subpixelov je ten rozdiel viditeľný, no aj tak som ostal fanúšikom klasického 1080p. Až doteraz.

Momentáne už aj Apple nepriamo priznal, že 300 ppi je trochu málo a svoj nový iPhone 6 Plus vybavil obrazovkou s hustotou pixelov 401 ppi. Väčšinou sa zdieľa názor, že v závislosti od uhlu a vzdialenosti displeja od očí a „ostrozraku“ užívateľa sa dá rozoznať hustota pixelov až do 430 ppi.

Qualcomm nesúhlasí a hovorí:

Pri priemernej vzdialenosti 10 palcov od monitora môže bežný človek rozoznať obrázok až do 344 ppi. Ľudia s výnimočne ostrým zrakom sú však schopní rozoznávať rozlíšenie až do 573 ppi. Vizuálna aktivita (hľadanie malých štvorčekov) však nemôže jednoznačne určovať komplexnosť ľudského zrakového aparátu.

V podstate teda Qualcomm tvrdí, že subjektívne môžeme rozoznať aj vyššie rozlíšenia. Myslí pri tom pravdepodobne na starý dobrý argument s dvoma televízormi jeden s Full HD a druhý s 4K rozlíšením. Ak by boli oba rovnako veľké a vzdialené od vás 10 metrov, rozhodne by ste nemohli rozoznať jednotlivé pixely, ale 4K televízia by vyzerala krajšie.

Otázkou však ostáva, či to bude platiť aj pri smartfónoch. Výskum Qualcommu sa očividne vzťahuje na ideálne podmienky a nemusí sa nutne zhodovať s všednou realitou. Každopádne, niečo na ňom je. Spoločnosť odporúča, aby ste si sami vyskúšali, čo ešte dokážete rozoznať. Môžete si spraviť tento test, v ktorom jasne uvidíte výsledky.

Ďalšie argumenty pre 4K displeje na smartfónoch (a tabletoch) sa týkajú budúcnosti, v ktorej bude stále viac a viac obsahu v 4K. Tým pádom samozrejme začne rásť aj dopyt po 4K televízoroch, monitoroch a takmer určite aj smartfónoch. Prvé telefóny s tak vysokým počtom pixelov by mali na trh doraziť už na budúci rok. Samsung vraj použije 4K vo svojom phablete Galaxy Note 5.

Každopádne, pred tým, než začneme vo veľkom využívať 4K, musíme ešte popracovať na lepšej kompresii videí a na väčších a rýchlejších pamätiach. Čo sa týka spotreby energie, nová generácia displejov by na tom nemala byť oveľa horšie, ako dnešné QHD panely.

4K vs. QHD

[poll id=“325″]

[poll id=“326″]

[poll id=“327″]