Úvod Anketa HLASOVANIE: Čo si myslíte o sťahovaní pirátskych verzií aplikácií a hier?

HLASOVANIE: Čo si myslíte o sťahovaní pirátskych verzií aplikácií a hier?

37

Sťahovanie pirátskych verzií aplikácií (všeobecne, nie len pre Android), predstavuje pre vývojárov obrovský problém. Drvivá väčšina ľudí si podľa nich aplikáciu totiž nekúpi, ale radšej si ju stiahnu zadarmo z jednej z pirátskych stránok. Aj kvôli tomu boli nútení opustiť model platených aplikácií, ktorý vymenili za tzv. in-app nákupy, ktoré kolektívne nenávidíme.

Dôkazom toho, o aký veľký problém sa jedná je aj smutný príbeh jedného vývojára, ktorého aplikáciu si kúpilo len 144 ľudí, zatiaľ čo vyše 50 000 si ju stiahlo zadarmo.

Minulý týždeň sme vám priniesli príbeh Američana, ktorý prevádzkoval jednu takúto stránku, pričom súd ho už uznal vinným a momentálne čaká na to, či nakoniec skončí vo väzení. Z diskusie pod článkom bolo jasné, že na pirátstvo majú Slováci veľmi rozdielne názory. Na jednej strane (a čo je dobré vidieť) podporujete vývojárov a tých pár centov, ktoré si za aplikácie pýtajú radi zaplatíte.

Na druhej strane sa však stále stretávame aj s ľuďmi, ktorí za softvér aj naďalej odmietajú platiť. Dajte nám teda vedieť, čo si o pirátstve myslíte, bude zaujímavé sledovať, koľko ľudí patrí do jednej či druhej kategórie.

[poll id=“321″]