Úvod Výrobcovia Google Fotoaparát na Nexus 6 je v TOP 5 spomedzi všetkých Android smartfónov

Fotoaparát na Nexus 6 je v TOP 5 spomedzi všetkých Android smartfónov

6

Nexus 6 sa ešte poriadne ani nezačal predávať, no na internete sa ako huby po daždi objavili prvé recenzie.

Jedna z nich pochádza zo servera DxOMark, ktorý sa zameriava na testy fotoaparátu. Nexus 6 ponúka 13 Mpx senzor s optickou stabilizáciou obrazu a tak všetkých zaujímalo, ako dopadne v ich drsnom teste.

Podľa skóre, ktoré sa mu podarilo dosiahnuť – 78/100 – obstál viac než dobre. Umiestnil sa totiž v rebríčku TOP 10 všetkých smartfónov.

Vedľa neho sa so 77 bodmi umiestnila Nokia 808 Pureview a 79 bodov dosiahla trojica zariadení Xperia Z2, Z3 (oba majú rovnaký 20,7 Mpx senzor) a Galaxy S5 s jeho 16 Mpx ISOCELL senzorom. Čo sa Androidu týka, žiadne iné zariadenie sa neumiestnilo vyššie. Google a Motorola tak môžu byť poriadne pyšní na to, čo so svojou novinkou dokázali. Koniec koncov, Nexusy boli vždy kritizované za to, že ich fotoaparát nie je na takej úrovni, na akej by mal byť.

nexus-6
Nexus 6 je smartfón so 4. najlepším fotoaparátom spomedzi všetkých Android smartfónov

Nemôžeme zabudnúť ani na iPhony, tie predbehli všetky Androidy. iPhone 6 aj 6 Plus v teste dosiahli 82 bodov.

Ak so svojim telefónom väčšinou fotíte (a nenatáčate video), máme pre vás ešte lepšie správy. Pri fotení snímok totiž Nexus 6 dosiahol úctyhodných 81 bodov, zatiaľ čo jeho nahrávanie videa bolo pri 74 bodoch o niečo nekvalitnejšie. Pri fotografiách stratilo zariadenie body pre pomalé automatické zaostrovanie, nezrovnalosti v ostrosti a zafarbenie do ružova pri podmienkach, keď bolo zamračené, alebo polooblačno.

nexus-6-bleskNa druhej strane, v čom Nexus 6 testujúci personál veľmi príjemne prekvapil bolo skvelé nastavenie expozície a celkový kontrast finálnej snímky. Automatické zaostrovanie bolo síce pomalé, ale dalo sa naň spoľahnúť. Rovnako pozitívne dopadol aj rozbor farieb, ktoré boli vyvážené. Nakoniec Motorolu pochválili za dizajn dvojitého LED blesku, ktorý je umiestnený v kruhu okolo fotoaparátu. Nexus 6 aj vďaka tomu dostal – čo sa blesku týka – vysoké skóre.

Podľa DxOMark sa pri nahrávaní videa zariadeniu nedarilo držať zaostrenie a často preostrovalo aj vtedy, keď nemuselo.  Najlepšie výsledky tak dosiahnete keď ho pripevníte na statív, alebo k niečomu inému. Ak s týmto nedostatkom dokážete vyrovnať, z telefónu by ste mali dostať veľmi kvalitné video, čo podporujú aj zistenia DxOMark, ktorý ho v rôznych testoch ohodnotil v rozmedzí od 82 do 93 bodov.

Nexus 6 sa tak teda všetkými silami snaží obrániť vyššiu cenu, ktorú mu Google nasadil. Teraz bude zaujímavé sledovať či očarí dostatočný počet potenciálnych zákazníkov.

Zdroje: AA, GA, D