Úvod Konkurencia Apple Máme novú najdlhšiu železnicu na svete: iPhony cestujú do Európy po koľajniciach,...

Máme novú najdlhšiu železnicu na svete: iPhony cestujú do Európy po koľajniciach, nasledovať ich majú aj Androidy

14

Dlhú dobu si status najdlhšej železnice na svete držala  Transsibírska magistrála spájajúca východ a západ Ruska. To sa však 18. novembra zmenilo. Vtedy totiž po koľajniciach z čínskeho mesta Jiwu vyrazil vlak. A cieľ? Španielsky Madrid.

82 vagónov postupne precestuje celú Áziu. Najprv sa dostane do regiónu Sin-Ťiang, odtiaľ priamo do Kazachstanu a do Ruska. Navštívia aj Moskvu. Obrovská železnica ďalej pretína Bielorusko, Poľsko, Nemecko, Francúzsko a končí v hlavnom meste Španielska. Preprava materiálu z Číny do Európy po vode trvá 60 dní. Využitím vlakov by sa mal tento čas výrazne skrátiť.

Trať je súčasťou „Novej hodvábnej cesty“. Na tento projekt čínska vláda vyčlenila už viac než 40 miliárd dolárov, pričom jej cieľom je vraj oživiť obchodné vzťahy medzi Čínou a Európou. Preprava kontajnerov po mori je momentálne najlacnejšia, no zároveň aj najdlhšia. Jeden kontajner je možné z Číny prepraviť za 4 000 dolárov. Po železnici je to o 5 000 drahšie.

V budúcnosti sa plánuje ešte jedna trasa, tá povedie do Európy cez Turecko.

Čo to znamená pre nás? No, minimálne sa k nám rýchlejšie dostanú najnovšie modely smartfónov. V Číne má fabriky väčšina veľkých značiek. Teoreticky je teda možné, že v budúcnosti u nás budú nové telefóny na pultoch obchodov skôr, ako v USA.

Zdroj: S