Úvod Novinky Android 6 zaujímavých vecí, ktoré ste o Androide pravdepodobne nevedeli

6 zaujímavých vecí, ktoré ste o Androide pravdepodobne nevedeli

6

Android sa medzi bežných ľudí dostal v septembri 2008, keď sa začalo predávať vôbec prvé komerčne dostupné zariadenie s Androidom – T-Mobile G1 / HTC Dream. Náš zelený robot je tak s nami už vyše šiestich rokov. Kto by bol vtedy povedal, že sa z neho za krátku chvíľu stane najpopulárnejší mobilný operačný systém? Veľa tak pozitívne mysliacich ľudí by ste vtedy nenašli.

Android je síce najpopulárnejší mobilný operačný systém, no ak ste sa nešprtali v jeho minulosti, mnohé z vecí o ňom pravdepodobne neviete. Tak schválne, vedeli ste, že…?

 

6-android-veci-nevedeli-1

1. Android bol prvotne určený ako operačný systém pre digitálne fotoaparáty

Google Android odkúpil ešte v roku 2005, keď im ho ponúkol jeho spoluzakladateľ, Andy Rubin. Len rok predtým však Andy na Androide pracoval ako na operačnom systéme pre digitálne fotoaparáty. Neskôr však prišiel na to, že budúcnosť Androidu leží práve v smartfónoch a nie vo fotoaparátoch. Android sa však populárnym a univerzálnym, že ho dnes nájdete aj v digitálnych fotoaparátoch, pre ktoré bol spočiatku určený.

 

6-android-veci-nevedeli-2

2. Vtedajší veľkí hráči nepovažovali Android za veľkú hrozbu

V roku 2007 vznihla tzv. Open Handset Alliance, ktorú vytvoril Google a jeho partneri. Presne v tom roku boli na výslní operačné systémy ako Symbian, BlackBerry, Palm a Windows Mobile. Bol to taktiež rok, keď sa do boja o prvenstvo pustil aj Apple s ich úplne prvým iPhonom. Väčšina spoločností, ktoré vyrábali smartfóny s vlastnými operačnými systémami však Android nepovažovali za hrozbu. Hovorca Nokie povedal, že Android nevidia ako „hrozbu,“ zatiaľ čo predstaviteľ Microsoftu, ktorý mal vtedy na starosti Windows Mobile„nepredpokladal, aký úspech bude mať Android.“

Okrem toho, predstaviteľ Symbianu povedal túto perlu: „Fungujeme už deväť rokov a za ten čas sme videli pravdepodobne dvanásť nových platforiem, ktoré tvrdili, že z ich strany budeme pod útokom. Berieme to seriózne, no my sme tí, ktorí tu majú skutočné telefóny, skutočné platformy pre telefóny a veľký počet zákazníkov, ktorý sme nazbierali za všetky tie roky. Už niekoľkokrát sme videli, ako sa niekto z Linuxu snažil vytvoriť zjednotený systém…no Linux je príliš fragmentovaný. O Linux sa nikto nestará a nedá sa oň starať.“ Myslíte, že tento pán zmenil názor?

 

6-android-veci-nevedeli-3

3. Android je najrýchlejšie rastúci operačný systém a najrýchlejšie rastúci technologický produkt na svete

Android podľa informácií, ktoré boli zverejnené v roku 2013 len po piatich rokoch od predstavenia dosiahol hranice 1 miliardy používateľov. Tým si vyslúžil vyznamenanie najrýchlejšie rastúceho operačného systému vôbec. Nie len to, Android je aj najrýchlejšie rastúci technologický produkt, keďže v rýchlosti adaptácie sa k nemu nič nepribližuje.

Pre porovnanie, Apple trvalo šesť rokov, kým dosiahol 750 miliónov používateľov, zatiaľ čo Symbianu trvalo 11 rokov, kým dosiahol 450 miliónov používateľov.

 

6-android-veci-nevedeli-4

4. Android spustíte takmer na všetkom

Najväčší počet Android zariadení prirodzene tvoria telefóny a tablety, no nájdete ho na oveľa väčšom počte produktov. Od hodiniek, televízií, digitálnych kamier, domácich spotrebičov, inteligentných okuliarov, infotainment systémy v aute až po herné konzoly a ďalšie.

 

6-android-veci-nevedeli-5

5. Na Androide môžete vyvíjať zadarmo

Na rozdiel od iOS, kde vývojári každý rok musia zaplatiť 99 dolárov len za to, aby mohli pre tento operačný systém naprogramovať aplikáciu či hru, je Android úplne zadarmo. Aby sme boli féroví, to isté platí aj o Windows Phone. Pred tým, ako však svoju aplikáciu zverejníte, Google Play si vypýta poplatok 25 dolárov, čo si však môže dovoliť väčšina vývojárov.

 

6-android-veci-nevedeli-6

6. Príbeh Android maskota

Ikonická podoba Android robota (niektorí ho prezývajú ‘bugdroid’) vznikla v roku 2007. Jeho tvorkyňou je Irina Blok, ruská dizajnérka žijúca v San Franciscu, ktorá ešte vtedy pracovala pre Google. Logo nového operačného systému malo byť jednoduché a mal sa v ňom nachádzať robot. Jej inšpiráciou boli piktogramy na dverách verejných záchodov znázorňujúce ženy, alebo mužov. Nakoniec z toho vzišlo dobre známe logo Androidu. Logo Androidu je pod licenciou Creative Commons Attribution 3.0 voľne šíriteľné a dokonca si ho môžete upraviť tak, ako len budete chcieť.

Tak čo, vedeli ste o všetkých týchto faktoch? Viete o Androide ešte niečo zaujímavé? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie.

Zdroj: PA