Úvod Android Wear Otestovali sme Moto 360 – prvé inteligentné hodinky, ktoré stoja za to

Otestovali sme Moto 360 – prvé inteligentné hodinky, ktoré stoja za to

34

Keď som prvýkrát vyskúšal inteligentné hodinky, nebol som nadšený. Predsa len som bol viac zvyknutý na tradičnejšie hodinky, ktoré som rád nosil nie len kvôli tomu, že ukazovali čas a dátum, ale aj kvôli tomu, že pekne vyzerali.

Prvé hodinky (či už od Samsungu, Sony, alebo ďalších) toho síce ukazovali viac než dátum a čas, no na ruke pôsobili viac nemotorne, než pekne. Potom som uvidel prvé náčrty a obrázky chystaných hodiniek, od Motoroly, ktoré do sveta technológií opäť vniesli kúsok štýlu a vkusného dizajnu. Samozrejme, štýl a dizajn sú pomerne subjektívne termíny a každý si pod nimi predstaví niečo iné, no pre mňa hodinky boli a asi aj budú najpríťažlivejšie s kruhovým dizajnom.

Hodinky Moto 360 sú ďalším pokusom Motoroly o úspech, ktorého v posledných rokoch až tak veľa nemali. Na slovenskom trhu sa ani teraz s mnohými zariadeniami od tohto ikonického výrobcu nestretávame. Zmeniť sa to snažia modely ako Moto X či Moto G a teraz už aj ich nástupcovia, ktorých si obľúbili aj stovky Slovákov a Sloveniek. K nim sa chcú pridať aj hodinky Moto 360. Či sa im to podarí záleží od vás. Ja sa vám pokúsim opísať, ako som s nimi prežil týždeň testovania.

 

Video recenzia

 

Všetko je okrúhle

Keď mi dorazil balíček, ktorý som si mimochodom objednával z britského O2, bol som nadšený. Mal som približnú predstavu toho, čo očakávať, no zároveň som Moto 360 nechcel preceniť. Balenie, v ktorom sú hodinky uložené je jedno z najkrajších, s ktorým som sa pri rozbaľovaní rôznych produktov stretol.

moto11-1200

Krabička je v tvare malého valca, pričom po otvorení sa na vás okamžite pozerajú hodinky v celej ich (opäť okrúhlej) kráse. Vystužené sú penovou vložkou a ležia na okrúhlom výreze kartónu, ktorý ich oddeľuje od príslušenstva, ktoré sa nachádza v spodnej časti.

V krabičke sa teda nachádzajú samotné hodinky, manuál a extrémne sexy dokovacia stanica pre bezdrôtové nabíjanie.

 

Dizajn inteligentných hodiniek, aký tu ešte nebol

Ako som už spomenul, dizajn bolo asi to prvé, čo ma k týmto hodinkám prilákalo. Áno, bežia na skvelej platforme Android Wear, no na rovnakej platforme bežia aj plastové hodinky od Samsungu a LG a k nim ma nepritiahlo takmer nič.

motorola-moto-360-1-1200-w

Prvá vec, ktorá vás zaujme hneď po otvorení krabičky je krásna, okrúhla konštrukcia, vyrobená z kovu, v ktorej sa nachádza 1,56-palcový displej s rozlíšením 320 x 290 pixelov (205 ppi). Ak by som mal Moto 360 opísať len niekoľkými slovami, okamžite mi napadli slová ako „elegantný a luxusný,“ keďže presne tak toto zaujímavé zariadenie pôsobí.

„Okamžite mi napadli slová ako elegancia a luxus“

Hlavnou atrakciou Moto 360 je samozrejme displej, no k tomu sa ešte dostanem. Displej je uložený do kovového rámiku vyrobeného z nerezovej oceli. V ňom sa nenachádza len displej, ale aj všetky súčiastky, vrátane procesora, pamäti a batérie. Dizajnéri a inžinieri Motoroly spravili poriadny kusisko práce a hodinky sú vďaka tomu odolné voči vode až do hĺbky jedného metra po dobu 30 minút (IP 67). Potápať sa tak s nimi nechoďte, s kúpeľom či sprchou však nemajú absolútne žiaden problém.

Motorola svoje hodinky predstavila hneď v niekoľkých prevedeniach. V redakcii máme tmavú verziu, ktorá prichádza s tmavým remienkom, vyrobeným z kvalitnej kože. Na výber neskôr budete mať aj svetlejšiu verziu, ktorá ponúka sivú, resp. striebornú konštrukciu a sivý kožený remienok. Spoločnosť však pracuje aj na remienkoch vyrobených z kovu. Tie budú o niečo drahšie a na trh by sa mali dostať až o niekoľko týždňov.

„Veľkosť väčšine ľudí vadiť nebude, nájdu sa aj výnimky“

Samotný remienok pôsobí kvalitne a ponúka možnosť nastavenia veľkosti, vďaka čomu sadne na zápästie asi každému. Ja mám relatívne veľké zápästie a preto na naň sadli ako uliate. Keď som ich dal vyskúšať mojej mame, prvý komentár bol mierený práve na veľkosť, ktorý sa jej nepáčil. Ženy sú zvyknuté na menšie, minimalistickejšie hodinky a preto si hodinky treba pred zakúpením vyskúšať. Pravdou však je, že väčšina ľudí by s nimi nemala mať žiaden problém.

motorola-moto-360-3-1200-w motorola-moto-360-6-1200-w

Zabudnúť nemôžem ani na jedno fyzické tlačidlo, ktoré sa nachádza na pravej strane hodiniek. Tlačidlo plní dve funkcie: Jednou z nich je zapnutie a vypnutie displeja rýchlym stlačením, zatiaľ čo pri dlhom stlačení sa dostanete do nastavení. Tam si môžete nastaviť jas či režim zapnutia displeja, dizajn ciferníka a ďalšie veci, ku ktorým sa dostaneme neskôr. Na zadnej strane sa nachádza snímač rýchlosti tepu, ktorý pri meraní svieti na zeleno. Dobrou správou je aj to, že Motorola sa rozhodla pre bezdrôtové nabíjanie, vďaka čomu sa na hodinkách nenachádzajú žiadne ďalšie nevkusné otvory.

 

Krásny displej, no nie z blízka

Začnime špecifikáciou displeja. Moto 360 ponúkajú 1,56-palcový LCD displej s rozlíšením 320 x 290 (205 ppi), ktorý je prekrytý odolnou vrstvou Gorilla Glass 3.

motorola-moto-360-10-1200-w

Motorola Moto 360 má skutočne krásny displej, no nie z blízka. Možno sa ma pýtate, čo to ako znamená. Faktom je, že ak sa na hodinky pozeráte z diaľky približne 30 centimetrov, teda podobnej diaľky, z ktorej by ste sa pozerali na klasické hodinky, neuvidíte ani jeden pixel, len krásny displej, plný farieb. Hodinky Moto 360 však nie sú obyčajné hodinky a preto som sa pristihol, že som študoval, čo bolo na displeji napísané oveľa podrobnejšie. Či už to boli nastavenia, rýchla notifikácia, alebo email, hodinky sa pri mojich očiach ocitli oveľa bližšie, než tradičné hodinky. Práve pri takomto „podrobnejšom študovaní textu“ je okamžite vidieť, že displej by mohol mať aj vyššie rozlíšenie.

„Text na hodinkách prečítate aj na priamom slnku“

Vďaka tomu, že sa Motorola rozhodla pre technológiu LCD si text na hodinkách prečítate aj na priamom slnku, čo je nepochybne veľké plus. Displej ponúka kvalitnú reprodukciu farieb, slušné pozorovacie uhly a celkovo sa mu – až na nižšie rozlíšenie – nedá čo vytknúť. Obrovskou výhodou je aj zahrnutie senzora okolitého osvetlenia, ktorý reguluje jas displeja. To ostatným hodinkám chýba a aj vďaka tomu dokážu hodinky Moto 360 s batériou zaobchádzať oveľa opatrnejšie.

 

Pod kapotou je to stále Android Wear

Zväčšej časti sa Android Wear na hodinkách Moto 360 ničím nelíši od Android Wear na povedzme LG G Watch či Samsung Gear Live. Motorola však hodinky vybavila niekoľkými vylepšeniami, ktoré zatiaľ nenájdete nikde inde.

motorola-moto-360-14-1200-w motorola-moto-360-15-1200-w

Android Wear je stále nová platforma, ktorá sa len teraz začína vyvíjať do krásy. Čím viac ľudí začne používať nové hodinky bežiace na tejto platforme, tým viac a viac vývojárov začne premýšľať nad tým, že svoju aplikáciu upraví aj pre hodinky, alebo že naprogramuje aplikáciu, ktorá bude špeciálne určená pre hodinky. Platforma Android Wear je navrhnutá tak, aby vyzerala takmer identicky na všetkých zariadeniach a Moto 360 nie je žiadnou výnimkou. Poďme sa však pozrieť na to, čo je oproti iným zariadeniam o niečo rozdielne.

„Na okrúhlom displeji som pohodlne čítal aj dlhšie emaily“

Prvým obrovským rozdielom je opäť okrúhly displej, na ktorom museli vývojári zobraziť používateľské rozhranie, ktoré je určené pre štvorcové, resp. obdĺžnikové displeje. Aj to bola jedna z mojich obáv používania okrúhlych hodiniek, ktorá sa mi našťastie nepotvrdila. Drvivá väčšina prvkov sa zobrazí pekne a len vo veľmi malom počte prípadov som mal problém prečítať, čo to je vlastne napísané z toho dôvodu, že som to čítal na okrúhlom displeji. Problém som dokonca nemal ani s dlhšími mailami, ktoré som si pohodlne čítal bez nutnosti vytiahnutia telefónu z vrecka.

Navigácia používateľským rozhraním je vďaka jemnému povrchu hodiniek veľmi príjemná a hodinky bez väčších problémov reagujú na všetky dotykové vstupy. Sem-tam sa stáva, že sa ich používateľské rozhranie na malú chvíľu zasekne, no to je pravdepodobne výsledkom správy procesora. Ten má byť počas stavu nečinnosti takmer vypnutý a kým opäť naštartuje, môže to chvíľu trvať. Vďaka takémuto manažmentu sa Motorole podarilo vyšťaviť čo najviac z 320 mAh batérii, ktorá je podľa posledných správ dokonca ešte o niečo menšia.

„Jediný rozdiel je v predinštalovaných aplikáciách pre meranie rýchlosti tepu“

Jediným ďalším rozdielom medzi Moto 360 a inými Android Wear hodinkami sú predinštalované aplikácie pre meranie rýchlosti srdečného tepu. V hodinkách sa nachádzajú hneď dve takéto aplikácie, čo je len dôkazom toho, že Motorola chce, aby sme Moto 360 využívali aktívne a aby sme sa pritom hýbali. Počas dňa na vás budú vyskakovať informácie o tom, koľko krokov ste dnes spravili a koľko vám ešte chýba k dosiahnutiu prednastaveného cieľa.

motorola-moto-360-2-1200-w

Okrem toho sa však už jedná o bežný Android Wear, ktorý sa nachádza na všetkých ostatných Android Wear hodinkách.

 

Výkon, konektivita a multimédiá

Do vnútornej pamäti si neuložíte pesničky, ani nič podobné

Myslím, že nebudem preháňať, keď poviem, že procesor v Moto 360 sklamal asi všetkých tých, ktorí toto zaujímavé zariadenie recenzovali. Motorola sa totiž rozhodla pre staručký TI OMAP 3, ku ktorému pribalila 512 MB operačnej pamäti RAM. Ako som už raz spomenul, hodinky bežia skutočne svižne, reagujú okamžite a s výkonom som v drvivej väčšine prípadov nemal akýkoľvek problém. Sem tam sa ale pri zobudení na sekundu či dve zaseknú, čo je pravdepodobne spôsobené tým, že hodinky „spia“ vďaka čomu šetria energiu. Kým sa malinký čip opäť nataktuje na funkčné hodnoty, chvíľu to trvá a popritom môžete zaznamenať malé zaseknutie. Nie je to však nič, čomu by som pripisoval veľkú váhu.

V útrobách hodiniek sa nachádzajú 4 GB vnútornej pamäti, ktorá sa využíva pre uskladnenie samotného operačného systému ako aj pre aktualizácie. Nemôžete si tam teda uložiť pesničky, ani nič podobné.

Čo sa konektivity týka, hodinky so smartfónom komunikujú pomocou Bluetooth 4.0 LE. V dome sme sa k hodinkám dokázali pripojiť zo vzdialenosti 10 metrov, no dosť záleží od toho, koľko stien bude medzi vami a vašimi hodinkami. Hodinky boli navrhnuté tak, aby najlepšie fungovali, keď máte telefón povedzme vo vrecku. O veľkých vzdialenostiach teda zbytočne nesnívajte. Keď sa zariadenie od smartfónu odpojí, na displeji zasvieti ikonka prečiarknutého obláčiku, ktorá symbolizuje, že spojenie medzi smartfónom a hodinkami prestalo fungovať.

moto-360-android-wear-app moto-360-motorola-connect-app moto-360-motorola-connect-app-2

Hneď po zapnutí hodiniek si z Google Play budete musieť stiahnuť aplikáciu Android Wear, pomocou ktorej sa budete pripájať k hodinkám a to aj v tom prípade, ak sa im to nepodarí automaticky. Okrem toho v tejto aplikácii nájdete dostupné aplikácie a rýchly prístup k tým, ktoré vám odporúča Google.

Ak ste čakali, že Moto 360 bude skvelé multimediálne zariadenie, musíme vás sklamať. Opísať by sme ho mohli ako ovládač smartfónu. Ak teda máte pustenú pesničku na svojom smartfóne, pomocou Moto 360 budete vedieť preskakovať skladby či už dopredu, alebo dozadu, spustiť a zastaviť prehrávanie atď.

 

Sú dva dni prevádzky dosť?

Nakoniec sa dostávam k jednej z najkľúčovejších vlastností všetkých moderných zariadení – k výdrži batérie. Keď Moto 360 predstavili, prvotné testy poukazovali na to, že ich budete nabíjať každý jeden deň, či sa vám to páči, alebo nie.

Nedávno prišla aktualizácia, ktorá túto situácia podstatne vylepšila a prví používatelia začali hlásiť zvýšenú výdrž, vďaka ktorej už nabíjali len raz za dva dni.

moto9-1200

Ja som hodinky dostal až po spomínanej aktualizácii, takže neviem porovnať, aké by to bolo bývalo na predchádzajúcej verzii. Čo ale viem potvrdiť je to, že hodinky vám bez väčších problémov vydržia dva pracovné dni (čítaj od 8 rána jedného dňa do 8 večera druhého dňa) na jedno nabitie.

„Moto 360 nie je náhradou smartfónu a primárne slúži na ukazovanie času“

Treba si ale uvedomiť, že hodinky nie sú náhradou smartfónu a primárne slúžia na to, na čo majú slúžiť všetky hodinky – na ukazovanie času. Keď si teda uvedomíme to, že na hodinkách nemôžeme byť zavesení niekoľko hodín denne, aj keď spočiatku to samozrejme nie je jednoduché, výdrž bude viac než postačujúca.

moto10-1200

Pár dní dozadu som sa pristihol, ako som už čakal, kým batéria v hodinkách klesne na 15% hranicu, aby som videl, ako hodinky zareagujú a aby som ich potom mohol dať nabíjať. Pri nabíjaní totiž nemusíte použiť žiadne kábliky. Hodinky jednoducho položíte na štýlovú dokovaciu stanicu, ktorá ich začne bezdrôtovo nabíjať takmer okamžite. Okrem toho, ak máte možnosť umiestniť túto dokovaciu stanicu na váš nočný stolík, Moto 360 môžu slúžiť aj ako budík, resp. hodiny, keďže pri nabíjaní ukazujú čas a stav nabitia vo veľmi štýlovom prevedení.

 

Kúpil by som si ich?

Áno aj nie. Je to ťažká otázka hlavne z toho dôvodu, že hodinky mi – ako fanúšikovi technológií – vyčarili obrovský úsmev na tvári, no na druhej strane mi do života nepriniesli nič tak zásadné, že by som si bez nich nevedel predstaviť svoj osobný či profesionálny život.

Na druhej strane sú jednoducho krásne či už po technologickej stránke, ako aj po tej dizajnovej. Stále sa ale jedná o zariadenie, ktoré je možno brzdené funkcionalitou Android Wear. Tá je však doplnená o niektoré vychytávky, ako napríklad možnosťou merania rýchlosti srdečného tepu, bezdrôtovým nabíjaním, duálnymi mikrofónmi a opäť musím zdôrazniť – krásnym okrúhlym displejom.

To ma privádza k otázke, ktorú som dostal už niekoľkokrát. Odporučil by som ich? Hodinky sa tu, v Anglicku, začali predávať za cenu £199. To nie je málo. Aby ste si na túto otázku odpovedali sami, musíte sa vedieť zaradiť do jednej z dvoch skupín. Chcete hodinky, ktoré vám ponúknu absolútne všetko a bez nutnosti čakať na akékoľvek aktualizácie? Pretože ak áno, Android Wear pravdepodobne nie je pre vás.

Ak ste ale aspoň trošku ako ja a nové technológie vás fascinujú, odpoveď je jasná. Byť súčasťou rastúceho ekosystému ma vždy zaujímalo a to už od tej doby, keď som si na HTC HD2 nainštaloval prvý Android. Odvtedy som sledoval, ako Android vyrástol do takej podoby, v akej ho môžeme vidieť dnes. To isté chcem vidieť aj pri nositeľných zariadeniach a Moto 360 je pre tento účel skvelou voľbou.