Úvod Novinky Google Google chce váš organizmus zaplaviť mikroskopickými magnetmi: Hľadať budú rakovinu

Google chce váš organizmus zaplaviť mikroskopickými magnetmi: Hľadať budú rakovinu

24

Málokto vie, že jedným z cieľov Google je oklamať prírodu a predĺžiť tak život ľudí. Ich ultimátnym cieľom je úplne prekabátiť smrť, pričom nový projekt, tzv. Google Moonshot, sa zameral na nanočastice navrhnuté tak, aby našli rakovinu a ďalšie ochorenia.

Andrew Conrad, šéf divízie vied o živej prírode dnes oznámil podrobnosti snahy využitia nanotechnológie pre identifikovanie prvotných náznakov ochorení. Projekt sa má sústrediť na mikroskopické magnetické nanočastice, ktoré majú byť tisíckrát menšie než červené krvinky. Malé magnety sa majú prilepiť na rôzne molekuly, ktoré identifikujú ako problémové.

Nový projekt Google okrem mikroskopických magnetov pozostáva aj z nositeľného zariadenia, ktoré bude výsledky analyzovať. Vývoj tohto zariadenia podľa servera Wall Street Journal potrvá minimálne ďalších päť rokov. Spoločnosť momentálne zisťuje, koľko nanočastíc je potrebných pre identifikáciu rôznych ochorení. Okrem toho, vedci budú musieť vyvinúť špeciálny povlak, ktorý malým magnetom umožní pripnúť sa k cieľovým bunkám. Jedným z návrhov, akým malé magnety dopraviť do vášho organizmu je pomocou tabletky, na ktoré sme všetci zvyknutí.

„Našim nepriateľom je sama smrť.“

Na projekte momentálne pracuje viac než 100 zamestnancov Google. „Prevenciou ochorenia sa čo najviac snažíme oddialiť smrť,“ poznamenal Conrad na pódiu podujatia WSJD Live. „Našim nepriateľom je v podstate sama smrť. Našim nepriateľom je zbytočná smrť. Pretože technológiu už máme, teraz len stačí vynaložiť úsilie a energiu pre realizáciu.

Nanočastice nachádzajúce sa vo vašom tele pred prvotnými testami prejdú extrémne prísnymi testami, oveľa prísnejšími než tými, ktorými prejde nositeľné zariadenie. Google bude v prvotných fázach musieť presvedčiť americkú vládnu agentúru správy potravín a liečiv (FDA) o tom, že ich metóda je bezpečná a efektívna. Dosiahnuť to môže len rozsiahlymi klinickými štúdiami. Najprv však musia zistiť, koľko nanočastíc majú použiť.

Celkový princíp využitia nanočastíc pre zistenie rakoviny a ďalších chorôb je celkom jednoduchý. Rakovinové bunky často vykazujú proteíny a cukry, ktoré sa v zdravých bunkách nenachádzajú. Nanočastica, ktorá sa by sa na tieto proteíny, resp. cukry nachádzajúce sa len v rakovinových bunkách dokázala prilepiť a tak signalizovať potenciálny problém by mohla byť skvelým diagnostickým nástrojom doktorov budúcnosti. Medzi úspešnou realizáciou a aktuálnym stavom projektu stoja dva problémy. Prvým je naša znalosť spomínaných proteínov a cukrov. Tým druhým je zistenie, aký povlak je nutné využiť.

Zdroje: WSJ, TV
Foto licencia: Photo Dune