Úvod Anketa ANKETA: Vymeniteľná batéria. Áno alebo nie?

ANKETA: Vymeniteľná batéria. Áno alebo nie?

17

Smartfóny by sme mohli rozdeliť do dvoch skupín na tie, ktoré majú vymeniteľnú batériu a na tie, ktoré túto možnosť vďaka unibody konštrukcii nemajú.

Obe riešenia majú ako svoje výhody tak nevýhody.

Pri vymeniteľných batériach (napr. Samsung smartfóny, LG G3 a pod.), kde je smartfón vybavený odnímateľným zadným krytom môžeme za hlavnú výhodu považovať absolútne rýchlu a jednoduchú výmenu akumulátora samotným užívateľom hocikedy a hocikde.

Napríklad, ak má užívateľ druhú nabitú batériu a je mimo zdroja elektrickej energie niekde v teréne, jednoducho batériu vymení za vybitú a je opäť „online“.

Priestor taktiež dostávajú batérie z kategórie neoficiálneho príslušenstva, ktoré často poskytujú až dvojnásobnú kapacitu, no aj s väčšími rozmermi, ktoré kompenzuje taktiež neoficiálny kryt a pod.

large_SB-HT-160-frnt_02-900x900 (1)

Nevýhody sú zjavné. Pri častej manipulácii s batériou môže dôjsť k poškodeniu krytu, čo má za následok nepríjemné vŕzganie či nedoliehanie krytu k smartfónu či nebodaj k poškodeniu pinov konektora napájania batérie.

Pri smartfónoch s unibody konštrukciou a nevymeniteľnou batériou (napr. HTC One M8, séria Xperia zariadení) môžeme za výhodu považovať naozaj celistvú a pevnú konštrukciu zariadenia a väčší priestor dostávajú aj dizajnéri smartfónov, ktorí nemusia rátať s odnímaním krytu a teda môžu zákazníkom poskytnúť originálnejšie vizuálne spracovanie.

Smartfóny sú spotrebná elektronika a niekomu na vymeniteľnej batérii nezáleží. Po roku-dvoch zariadenie vymeníte za novší model a na túto dobu originálna batéria poskytne dostatočnú kapacitu.

Ak si však plánujete smartfón ponechať dlhšie, akumulátor začne strácať opotrebovaním svoju pôvodnú kapacitu a bude ho potrebné vymeniť za nový. Pri smartfónoch s neodnímateľnou batériou vás čakajú náklady v rádovo desiatkách eur za novú batériu ako aj za zásah servisného technika, ktorý dokáže batériu vymeniť.

Pri zariadeniach s vymeniteľnou batériou stačí objednať náhradnú batériu z množstva dostupných online predajní a za pár eur vám pristane v schránke.

Je pre vás pri kúpe smartfónu rozhodujúca možnosť samostatnej výmeny batérie? Zahlasujte si v ankete!

[poll id=“313″]