Úvod Aplikácie Pozor na to, čo sťahujete! Nový trojan sa tvári ako Angry Birds,...

Pozor na to, čo sťahujete! Nový trojan sa tvári ako Angry Birds, no vymaže vám celú pamäť telefónu!

2

Dávajte si zvýšený pozor na to, čo a odkiaľ sťahujete do svojich telefónov a tabletov. Na internete sa totiž objavil nový typ vírusu, ktorý bol označený ako „Vandal malware.“ Je to z toho dôvodu, že jeho cieľom nie je okradnutie obetí. Namiesto toho vám spraví škodu tým, že v smartfóne či tablete vymaže vnútornú pamäť, zamedzí prístup k SMS správam a skryje všetky notifikácie správ, ktoré vám niekto pošle.

Malvér nesie označenie Android.Elite.1.origin a ak ste si mysleli, že zamedzenie prístupu k SMS správam je všetko, čo dokáže, mýlili by ste sa. Okrem toho totiž začne bezhlavo posielať správy všetkým vašim kontaktom a to každých 5 sekúnd. Váš program u operátora tak môže zmiznúť za pár sekúnd, resp. minút.

Výskumníci, ktorí na túto hrozbu upozornili sú presvedčení, že aplikácia je dostupná vo virtuálnych obchodoch tretích strán, poprípade cez spamové správy. Odporúčania sú stále rovnaké. Dbajte na to, aby ste sťahovali len z oficiálnych a overených obchodov, ako napríklad z Google Play či Amazon App Store.

Zdroj: SWE