Úvod Novinky Android 8 funkcií v Android 5.0 Lollipop, ktoré v iOS 8 od Apple...

8 funkcií v Android 5.0 Lollipop, ktoré v iOS 8 od Apple nenájdete

40

Google len nedávno zverejnil čerstvo prepracovanú platformu OS Android s označením 5.0 a sladkým názvom Lollipop.

Inovovaný operačný systém Android je opäť svižnejší, intuitívnejší, šetrnejší k batérii a Google ho zabalil do nového vzhľadu, ktorý nazval „Material Design“.

Každá platforma má samozrejme niečo do seba a užívateľ by mal používať tú, ktorá mu pochopiteľne najviac vyhovuje, či už sa jedná o „okná“, nahryznuté jablko alebo zeleného robota.

Ak náhodou uvažujete o prechode z iOS na najnovší Android, možno týchto 8 funkcií vám uľahčí rozhodovanie.

 

Režim hosťa

Apple považuje iPhone a iPad za výsostne osobné zariadenia, pričom Google to vidí trochu inak. Z napríklad Nexus tabletu sa v domácnosti môže stať v celku sociálne zariadenie vďaka režimu „hosťa“, kde si každý člen rodiny vytvorí vlastné užívateľské konto a tak môžete napríklad požičať tablet deťom na hranie bez toho, aby odoslali vášmu šéfovi omylom nevhodný mail, alebo ho požičať kolegovi bez toho, aby sa dostal k vašim správam, fotografiám a pod.

Guest-mode-for-comfortable-device-sharing

 

Funkcie pre úsporu energie

Ak vám dochádza šťava, na novom Androide jednoducho zapnete režim šetrenia energie, ktorý obmedzí internetové pripojenie, synchronizácie, vibrácie a vlastne všetko, čo drancuje batériu s tým, aby vám zostalo niekoľko desiatok minút výdrže navyše pre základnú funkcionalitu, telefonovanie, SMS a pod.

Battery-saving-features

 

Inteligentný zámok

Ak sa pomocou NFC alebo Bluetooth technológie chystáte spárovať svoj smartfón alebo tablet napr. s inteligentnými hodinkami alebo autom, smartfón v ich blízkosti zostane odomknutý. Nemusíte teda pri odomykaní obrazovky zadávať PIN kód a podobne, pričom ak sa so smartfónom vzdialite od hodiniek alebo auta, Android sa uzamkne. Rovnako to funguje samozrejme s NFC tagmi.

androidportal(021)

 

USB prenos súborov

Pre používateľov Android systému úplná samozrejmosť. Jednoducho pripojíte smartfón k počítaču prostredníctvom USB kábla a následne funguje ako pamäťové zariadenie, respektíve USB kľúč či ext. disk. Môžete tak prenášať a kopírovať všemožné súbory z PC do smartfónu a naopak bez obmedzení, rýchlo a jednoducho.

androidportal(022)

 

Správa aplikácií

Po inštalácii aplikácií na iOS ich môžete buď otvoriť alebo odinštalovať. Android ponúka pokročilejšiu správu aplikácií, kde si môžete nastaviť napr. predvolený prehliadač či editor fotografií, reštart aplikácie a dokonca si môžete vybrať aplikácie, ktoré chcete jednoducho skryť z ponuky.

Application-management--amp-app-hiding

 

Plná NFC podpora

NFC technológia je skvelá. Môžete párovať rôzne zariadenia, prenášať súbory, vďaka NFC tagom priraďovať zariadeniam rôzne režimy a funkcie, všetko obyčajným dotykom či priložením zariadenia.

Najnovší iOS podporuje NFC technológiu tiež, no funguje iba s ich čerstvo predstaveným platobným systémom Apple Pay.

Complete-NFC-support

 

Inštalácia aplikácií

Na Androide môžete inčštalovať aplikácie nie len z Google Play Store ale odvšadiaľ. Jednoducho povolíte v nastaveniach inštaláciu z neznámych zdrojov a vďaka .apk súborom môžete veselo inštalovať. Samozrejme sú s tým spojené isté bezpečnostné riziká, no množstvo .apk súborov je možné inštalovať bezpečne, z oficiálnych zdrojov. Napríklad tak mapy Nokia HERE, Amazon App Store alebo rôzne beta verzie aktuálnych aplikácií, ktoré nájdete len v komunite vývojárov či na stránkach vývojárov.

enable-unknown-sources-install-third-party-apps-apk-files-nexus-4-nexus-5.1280x600

 

Pokročilé foto funkcie

Android Lollipop ponúka oveľa viac možností manuálneho nastavenia vlastností fotoaparátu nehovoriac o tom, že obsahuje možnosť prehrávania a nahrávania videa v 4K rozlíšení. Dokážete tak zhotoviť lepšie fotografie a zgustnú si hlavne fotomaniaci. Inak ak chcete, stlačíte spúšť a automatika sa o všetko postará.

Advanced-photography-features

zdroj: PA