Úvod Novinky 4. operátor SWAN: Verejné testovacie hovory, prefix čísiel 0950 a ďalšie novinky

4. operátor SWAN: Verejné testovacie hovory, prefix čísiel 0950 a ďalšie novinky

2

Telekomunikačný operátor SWAN, ktorý na našom trhu doplní súčasnú trojicu pôsobiacich operátorov dnes informoval média ako aj verejnosť prostredníctvom tlačovej konferencie a správ o napredovaní v rozvoji svojich telekomunikačných služieb pre svojich budúcich potencionálnych zákazníkov.

Spoločnosť SWAN, a.s., získala v tendri licenciu na 2 x 15 MHz v pásme 1800 MHz a v stanovených termínoch začala používať pridelené frekvencie vo viacerých mestách na Slovensku. V súčasnosti buduje plnohodnotnú mobilnú 4G sieť a profesionálne zázemie pre ponuku služieb.

Verejné testovacie hovory v mobilnej 4G sieti predviedol SWAN v Trnave vzhľadom na to, že Trnava je jedným zo strategických krajských miest pokrytia, nielen dostupnosťou, geografiou ale aj najväčším počtom SWAN zákazníkov. Práve tu by chcel operátor priniesť mobilné služby v premiére.

Do konca roka 2014 plánuje SWAN vybudovať na Slovensku až 300 základňových staníc, do troch rokov plnohodnotnú mobilnú 4G sieť s viac ako 1 100 základňovými stanicami, pričom chce do konca roka 2015 pokryť 25% populácie vlastnou sieťou a do roka 201850 % populácie.

Jedná sa o záväzné termíny a teda rýchlosť výstavby základových staníc a priebeh akvizícií bude jednou z priorít nového operátora.

Miroslav Strečanský, generálny riaditeľ SWAN, a.s

Kľúčovou úlohou sú pre nás rokovania s operátormi o národnom roamingu.

Národný roaming môže vzniknúť na základe komerčnej dohody operátorov, alebo jeho poskytovanie môže byť spolu s podmienkami operátorovi uložené ako regulačná povinnosť. Vo vzťahu k štvrtému operátorovi prevzali záväzok poskytnúť národný roaming všetci mobilní operátori vo výberovom konaní na pridelenie frekvencií ešte v roku 2013. Záväzok poskytnúť národný roaming novému operátorovi je zakotvený aj v individuálnych povoleniach týchto troch operátorov.

Rovnako intenzívne rokujeme o medzinárodnom roamingu, aby bol funkčný v deň spustenia komerčných služieb.

Presný termín komerčných služieb a ponuku štvrtý mobilný operátor ešte nezverejňuje. Okrem množstva súčasných telefónov avizuje aj LTE telefóny. Pri predaji plánuje využiť svoju predajnú sieť a je otvorený aj možnostiam využiť predajnú sieť iných partnerov na Slovensku. Okrem nového prefixu čísiel 0950 bude samozrejmosťou, že zákazníci si budú môcť k novému operátorovi preniesť aj svoje vlastné telefónne číslo.

zdroj: Tlačová správa