Úvod Konkurencia Apple SÚBOJ: iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy Note 4

SÚBOJ: iPhone 6 Plus vs. Samsung Galaxy Note 4

48

Nové iPhony boli predstavené a my sa konečne môžeme pozrieť na to, ako sa im bude dariť v súboji s konkurenciou v podobe Androidov.

V predchádzajúcom článku sme porovnali iPhone 6 so Sony Xperia Z3 Comapct a teraz je čas pozrieť sa na zúbok väčšiemu z dvoch nových iPhonov. Tesiť sa teda môžete na boj medzi novým veľkým iPhonom od Applu a najepším phabletom s Androidom. Poďme na to.

 

„Veľký telefón si nikto nikdy nekúpi“
– Steve Jobs

Displej, dizajn a výkon

iPhone 6 Plus ponúka 5,5″ Retina displej novej generácie, takzvaný „Retina HD“ s rozlíšením 1920 x 1080p a novým usporiadaním pixelov pre ešte krajší obraz. Na druhej strane máme Galaxy Note 4 s 5,7″ QHD (2560 x 1440p) Super AMOLED displejom ktorý okrem vyššieho rozlíšenia ponúka aj krajšie farby a hlbšiu čiernu. Čo sa týka rozmerov, obidva telefóny sú porovnateľné, ale iPhone je o 1,5 mm tenší a približne 4 g ľahší.

Samsung Galaxy Note 4 ponúka štvorjadorvý procesor Snapdragon 805 taktovaný na 2,7 GHz, grafický procesor Adreno 420 a 3 GB pamäte RAM pre lepší multitasking. Na druhej strane, iPhone 6 Plus sa môže pochváliť 64-bit čipom A8, ktorého potenciál sa bohužiaľ nedá využiť, keďže Apple sa opäť nepochopiteľne rozhodol pre 1 GB RAM. Čo sa týka grafiky, v iPhone môžete nájsť PowerVR GX6650.

Ďalšou časťou nášho porovnania je dizajn. iPhone 6 Plus ponúka krásnu tenkú hliníkovú konštrukciu. Galaxy Note 4 má iba kovový rámik a textúrovaný plastový zadný panel pripomínajúci kožu. Displej Note 4 chráni Gorilla Glass 3, zatiaľ čo v iPhone nájdete sklo zosilnené iónmi (alebo Gorilla Glass 3 s čudným menom).

 

Fotoaparáty, batéria a úložisko

iPhony vždy boli známe svojimi fotoaparátmi. Už stvrtý rok sa môžeme tešiť na 8 Mpix senzor, tentokrát však s lepšou optikou a novinkou v podobe optickej stabilizácie obrazu. Za vernosť farieb aj pri fotení v tme ručí dvojfarebný blesk. iPhone tiež dokáže nahrávať HD video pri 240 fps. Optickú stabilizáciu ponúka aj Note 4, avšak využíva pritom oveľa väčší 16 Mpix senzor. V prípade predných fotoaparátov je rozdiel ešte markantnejší. Zatiaľ čo iPhone 6 Plus ponúka 1,2 Mpix iSight kameru, Galaxy Note 4 má až 3,7 Mpix senzor so širokouhlou optikou schopnou zaznamenávať obraz v až 90-stupňovom uhle.

iPhone 6 Plus aj Samsung Galaxy Note 4 stoja rovnako, konkrétne v USA je to 800 dolárov. Galaxy Note 4 však ponúka až 32 GB pamäte plus slot pre micro SD kartu (do 64 GB), zatiaľ čo v iPhone dostanete iba 16 GB a za väčší úložný priestor si budete musieť priplatiť 100 dolárov ak chcete 64 GB verziu alebo 200 dolárov ak chcete 128 GB verziu.

V prípade batérií to bude viac menej vyrovnané. iPhone 6 Plus s 5,5″ displejom príjemne prekvapil 2910 mAh Li-Pol baterkou, ktorá snáď vydrží aj dva dni. Na druhej strane tu máme Galaxy Note 4. Zariadenia z línie Note boli vždy známe svojou výdržou a aj keď bola 3 220 mAh batéria v Note 4 miernym sklamaním (čakali sme väčší nárast), jeden deň určite bez problémov zvládne.

 

Špeciálne funkcie

Nakoniec sme si nechali v rukáve ešte jednu kategóriu a tou sú „špeciálne funkcie“. Oba smartfóny majú viac menej veľký displej, ktorý ponúka širšiu paletu využití, ako ponúkali staršie iPhony. Konečne môžeme férovo porovnať aj túto oblasť. iPhone 6 Plus ponúka veľkú novinku, domácu obrazovku „Home Screen“, ktorá sa môže preklopiť aj na šírku. Iba pre poriadok, spomenúť by sme mali aj skvelú čítačku odtlačkov prstov „Touch ID“. Na druhej strane, Samsung vybavil Galaxy Note 4 množstvom funkcií, ktoré dokážu väčší displej využiť. Ide hlavne o multitasking. Vďaka 3 GB pamäte RAM môžete jednoducho zapnúť dve aplikácie vedľa seba, jednu z nich vybrať do plávajúceho okna či pomocou S-Pen vytvárať ďalšie plávajúce okná. S-Pen je sám o sebe skvelý nástroj, ktorý rozširuje využiteľnosť nového Phabletu od Samsungu. Medzi ďalšie funkcie patrí merač tepu alebo inteligentný mikrofón, ktorý vie rozoznávať jednotlivé hlasy a zvuky prichádzajúce z ôsmich rôznych smerov. Za zmienku stojí aj možnosť jednoducho si vymeniť batériu.

Každopádne, ktorý smartfón tento súboj vyhral musíte rozhodnúť vy. Komu dáte svoj hlas? Dôvod nám môžete napísať do komentárov.

[poll id=“309″]