Úvod Novinky Spolupráca snov? O2 a Orange chcú spojiť sily a začať zdieľať svoje...

Spolupráca snov? O2 a Orange chcú spojiť sily a začať zdieľať svoje siete

17

Najväčší a najmenší operátor na Slovensku sa podľa posledných informácií chystajú spojiť svoje mobilné siete. Informácia pochádza z Hospodárskych novín, pričom neskôr to potvrdil aj samotný operátor O2. V akom štádiu rokovaní operátori sú, zatiaľ známe nie je.

Jedno sa však vie. Obaja operátori chcú spojiť nové aj existujúce siete, pričom dohodnúť by sa na podmienkach mali už do konca roka. Pre O2 by to bolo obrovské plus, keďže momentálne v rámci národného roamingu využíva sieť Telekomu, ktorý mu ju prenajíma. Koniec koncov, na slovenský trh sa O2 podarilo vstúpiť hlavne vďaka tomu.

 

„Veľké debaty sa vedú aj o tom, čo by z takejto dohody mal Orange.“

 

Veľké debaty sa vedú aj o tom, čo by z takejto dohody mal Orange, keďže jeho pokrytie je oveľa väčšie, o kapacite ani nehovoriac, hlavne čo sa jedná o moderné dátové služby. Od roku 1997 do pokrytia Slovenska spomedzi troch operátorov investoval najviac. Špekuluje sa o tom, že Orange chce prípadnou dohodou získať prístup k sieti O2 v Českej republike, kde O2, teraz vlastnený českou skupinou O2, len nedávno spustil roaming bez akýchkoľvek poplatkov.

„Má to však aj jednu nevýhodu.“

Pre obe spoločnosti by tak takéto zdieľanie umožnilo vyššiu finančnú efektívnosť pri zabezpečovaní čo najväčšieho pokrytia. Má to však aj jednu nevýhodu. Pre operátorov by pokrytie bolo lacnejšie, no celková kapacita siete by už nebola taká vysoká. Namiesto dvoch dátových staníc by na rovnakom území fungovala len jedna, čo by sa mohlo odraziť v nižších rýchlostiach, hlavne v čase dátových špičiek. Najviac by prípadné dátové spojenie mohlo pomôcť ľuďom žijúcim v menších mestách, resp. na vidieku.

Ďalším prípadným benefitom pre ľudí, ako aj operátorov je teoretické spojenie dvoch 10 MHz blokov v pásme 800 MHz, ktoré sa používa pre LTE. V praxi by to mohlo znamenať, že by operátori dokázali poskytnúť pripojenie maximálnou teoretickou rýchlosťou 150 Mbps, pričom bez takéhoto spojenia by bola rýchlosť len 73 Mbps. Otázkou ostáva, či to umožňuje legislatíva.

Čo hovoríte na prípadné spojenie týchto dvoch operátorov? Prijali by ste lepšie pokrytie za cenu nižších rýchlostí?

[poll id=“310″]

Zdroj: D