Úvod Konkurencia Apple Apple šetrí na špecifikáciách: Nový čipset A8 je oproti A7 výkonnejší len...

Apple šetrí na špecifikáciách: Nový čipset A8 je oproti A7 výkonnejší len o 4%, Galaxy S5 ho hravo porazil

123

Nainternete sa objavili prvé výsledky z benchmarkov, ktoré pochádzajú z novo predstaveného iPhone 6. Jedná sa pritom o výsledky z aplikácie Basemark X suite, ktorá testuje výkon grafického čipu. Veľkým prekvapením je fakt, že iPhone 6 dosiahol skóre len 21 204, čo je oproti skóre 20 253, ktoré dosiahol iPhone 5s len veľmi malý posun vpred.

V iPhone 6 sa nachádza najnovší čipset Apple A8, v ktorom tikajú dve jadrá Cyclone na takte 1.4 GHz a zatiaľ neznámy grafický čip. Predpokladalo sa, že nový iPhone ponúkne grafický čip PowerVR GX6650m teda nástupcu PowerVR G6430, ktorý sa nachádza v iPhone 5s.

iphone6GPU
Výkon grafického čipu sa viac menej nezmenil

Server GSM Arena však podotkol, že výkon čipu skôr sedí na šesť jadrový grafický čip PowerVR G6630, pričom výkon nie je oveľa lepší, než ten, ktorý ponúkla staršia jednotka. V porovnaní s Androidom sa jedná o relatívne nižšie skóre. Porazil ho aj šesť mesačný Galaxy S5, ktorý v rovnakej aplikácii dosiahol skóre 23 501. Je ale nutné zdôrazniť, že Galaxy S5 používa starší grafický čip Adreno 330 (novší grafický čipset už používa napríklad Note 4), ktorý sa musel postarať o displej s Full HD rozlíšením. Čipset v iPhone 6 mal na starosti displej s rozlíšením „len“ 1 334 x 750 pixelov.

Vyzerá to tak, že časy, keď Apple prakticky zdvojnásobil výkon medzi jednotlivými generáciami iPhonov je na konci a Android smartfóny získavajú prvenstvo aj v tomto smere.

Zdroj: G