Úvod Aplikácie Závislosť na Facebooku je väčšia než závislosť na fajčení, varujú vedci

Závislosť na Facebooku je väčšia než závislosť na fajčení, varujú vedci

25

Keď nie si na Facebooku, ako by si ani nežil, no nie? Nie celkom! Facebook sa stal tak veľkou súčasťou našich životov, že si bez neho nevieme predstaviť bežný deň. Na tento fenomén sa zamerali aj vedci z Nórska, ktorým sa podarilo identifikovať až šesť rôznych výstražných znamení, ktoré veštia závislosť na najväčšej sociálnej sieti.

Medzi nimi sa napríklad nachádza myslenie na Facebook, nepokojnosť keď si ho neviete skontrolovať a v neposlednom rade jeho nadmerné používanie, ktoré môže ovplyvniť vašu prácu, alebo štúdium. Spoznávate v týchto príznakoch seba, alebo niekoho koho poznáte?

Podľa štúdie z roku 2012 sa môže výrazne spomaliť váš osobný rast a emočné zotavenie po tom, ako vášho ex partnera budete vidieť v rôznych situáciách na Facebooku.

1 z 3 rozvodov má na svedomí Facebook

V roku 2011 bola až jedna tretina rozvodov v USA a UK podložená jedným slovom. Facebook. Počet rozvodov, ktorých dôvod je identický je na prudkom vzostupe. Neblahé účinky nadmerného používania Facebooku sa však netýkajú len čerstvo rozídených, alebo rozvedených. Podľa vedcov zo švédskej University of Gothenburg vedie nadmerné používanie Facebooku k nespokojnosti s vlastným životom a celkovému úpadku dobrej nálady. Ak len bezcieľne scrollujete všetkými príspevkami, zvyšuje to osamelosť a izoláciu.

Prečo teda používame Facebook, keď je pre nás tak škodlivý? Dobrá otázka! Vedci z University of Chicago zistili, že jeho používanie môže byť ešte viac závislé, než fajčenie. Fajčenie! Bežný používateľ Facebooku na ňom strávi až 75 minút svojho času – každý jeden deň. V priemere je to tak 450 hodín každý rok, alebo takmer 19 dní. Niekto samozrejme na Facebooku strávi toho času viac, niekto zas menej.

Ako ste na tom vy? Našli ste sa v tomto článku aspoň sčasti? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie!