Úvod Konkurencia Samsung už nechce platiť Microsoftu za každé Android zariadenie, ktoré predajú. Microsoft...

Samsung už nechce platiť Microsoftu za každé Android zariadenie, ktoré predajú. Microsoft ich za to zažaloval

15

Microsoft pozval Samsung na diskusiu do súdnej siene, kde má sudca rozhodnúť, či odkúpenie Nokie zneplatnilo zmluvu, ktorú obe spoločnosti podpísali ešte pred niekoľkými rokmi. Zmluva sa týkala toho, že Samsung bude musieť platiť určitú čiastku Microsoftu z každého Android zariadenia, ktoré predá. Microsoft im na oplátku udelil licencie, ktoré im umožňovali vo svojich smartfónoch využiť rôzne technológie. Microsoft má podobnú zmluvu s množstvom ďalších výrobcov a len vďaka silným predajom Android zariadení im do prasiatka každý rok pribúda poriadna čiastka peňazí.

Podľa všetkého sa to však Samsungu prestalo páčiť už v roku 2011, keď čiastku, ktorá mal podľa zmluvy zaplatiť Microsoftu opakovane zaplatil neskoro, alebo odmietol zaplatiť úroky, ktoré vyplynuli za neskoré uskutočnenie spomínanej platby.

„Po niekoľkých mesiacoch snahy sa dohodnúť, nám Samsung jasne naznačil, že nesúhlasí s našim výkladom spoločnej zmluvy,“ píše David Howard, viceprezident Microsoftu. Microsoft pritom špekuluje, že za zdržanlivosťou Samsungu čo sa platieb týka, stojí raketový nárast v predajoch ich zariadení. „Samsung správne predpovedal, že ich zariadenia budú úspešné, no nikto si vtedy nepomyslel, že budú až takto úspešné, akými sa nakoniec stali,“ pokračuje Howard.

Samsung však stojí za tým, že zmluva, ktorú uzavrel s Microsoftom padla po tom, ako spoločnosť odkúpila výrobcu smartfónov Nokia. Microsoft s tým prirodzene nesúhlasí a pevne verí v to, že sudca raz a navždy rozhodne, kto má pravdu. „Je zaujímavé, že Samsung pred sudcu nepodsunul svoj argument o tom, že za zneplatnením zmluvy stojí odkúpenie Nokie, pravdepodobne preto, že vedia, že ich argument nemá žiadnu hodnotu,“ dodáva Howard.

 

„Chceme, aby nesúhlas oboch spoločností vyriešil súd.“
David Howard – viceprezident Microsoftu

 

Microsoft však ďalej dodáva, že si „cení a rešpektuje“ dlhoročnú spoluprácu so Samsungom a neočakáva, že by ich vzťah mohol tento súdny spor nejak pokaziť. „Jednoducho chceme, aby nesúhlas oboch spoločností vyriešil súd. Sme však presvedčení o tom, že zmluva stále platí,“ ukončil svoj príspevok Howard.

Samsung na druhej strane, viac menej mlčí. Pre server The Verge sa vyjadrili takto: „Sťažnosť Microsoftu preveríme do detailu a na základe našich zistení budeme ďalej konať.“

Či už teda Samsung bude musieť pokračovať v platení za licencie z každého jedného predaného Android zariadenia, alebo nie, je už len a len na sudcovi.

Informoval o tom server The Verge.