Úvod Novinky Nový prototyp telefónu nemusíte nabíjať. Energiu čerpá z okolitého zvuku

Nový prototyp telefónu nemusíte nabíjať. Energiu čerpá z okolitého zvuku

10

Navýdrž batérie sa v dnešnej dobe smartfónov s veľkými displejmi sťažujeme asi najviac. Technológia batérií sa vyvíja veľmi pomaly a v mnohých prípadoch sme radi, ak nám telefóny vydržia nabité aspoň jeden krátky deň. Výrobcovia sa tak do svojich zariadení snažia „natlačiť“ batérie s čo najväčšou kapacitou, poprípade skúšajú implementáciu nových technológií, ktoré by skrátili čas potrebný pre nabitie. Nový výskum ohľadom zvukových vĺn však obavy z krátkej výdrže pravdepodobne úplne zruší.

Výskumníci z Queen Mary University of London pri výrobe prvého prototypu smartfónu disponujúceho novou technológiou nabíjania začali spolupracovať s fínskym výrobcom telefónov, Nokiou. Prototyp zariadenia pritom pre svoje nabíjanie nevyužíva nič iné, ako zvukové vlny. Dr. Joe Briscoe a Dr. Steve Dunn, dvaja vedci, ktorí prišli s týmto nápadom, si len minulý rok všimli, že hudba celkom znateľne zlepšila výkon solárneho panelu.

Neskôr sa rozhodli navrhnúť nanogenerátor schopný vyťažiť energiu z okolitého zvuku. Kľúčovou ingredienciou je oxid zinočnatý, ktorý počas toho, ako sa rozpína a sťahuje dokáže vytvoriť elektrické napätie. Oxid zinočnatý potom sformovali do „nanotyčiniek,“ ktoré sú schopné generovať až päť voltov čo postačuje na nabitie telefónu.

Tímu sa dokonca podarilo znížiť cenu výroby nanogenerátorov, no technológia je stále ranom štádiu vývoja a potrebuje čas na dozretie a zjednodušenie. To však neznamená, že sa v budúcnosti nebudú vyrábať zariadenia, ktoré budú mať vďaka tejto technológii dlhšiu výdrž batérie, alebo na nej budú závislé úplne.

Informovali o tom servery Phys a Phone Arena.