Úvod Novinky Odzvonilo telefonovaniu za volantom? Vedci vyvinuli systém, vďaka ktorému vás auto automaticky...

Odzvonilo telefonovaniu za volantom? Vedci vyvinuli systém, vďaka ktorému vás auto automaticky odpojí

38

Vmnohých štátoch, vrátane Slovenska, je používanie mobilného zariadenia pre telefonovanie a posielanie SMS správ zakázané. Nie len, že tým ohrozujete seba, ale ohrozujete aj ostatných a je úplne jedno, či si o sebe myslíte, že auto ovládate lepšie, ako jazdci rely. Na tento nebezpečný zlozvyk sa polícia snaží upozorniť rôznymi videami, fotografiami a inými kampaňami, no vodiči sa deň čo deň rozhodnú ísť aj proti radám odborníkov. Sledovať, či niekto počas jazdy telefonuje pritom pre políciu nie je dvakrát jednoduché, no čo ak by v tom policajtom pomohlo samotné auto, ktoré by ste šoférovali?

Presne to majú v pláne brazílski vedci z univerzity v Santa Catarina. Tí mali podľa najnovších informácií navrhnúť systém, ktorý vás – aspoň zatiaľ – upozorní na to, že telefonujete počas jazdy a aké nebezpečné to je. Zatiaľ vás neodpojí, no v plánoch ambiciózneho projektu to je.

Systém funguje vďaka malej kamere, ktorá je umiestnená v palubnej doske, pričom zameraná je na miesto, kde sa nachádza vaša tvár. Pomocou špeciálneho algoritmu dokáže zistiť, či pri uchu držíte telefón, alebo nie.

Podobná funkcionalita sa dala dosiahnuť rôznymi riešeniami, no práve toto vedcom vyhovovalo najviac, keďže pre fungovanie nevyžaduje inštaláciu dodatočných systémov, či aplikácií do samotných zariadení. Technológia je však zatiaľ v ranej fáze testovania, o čom svedčí aj fakt, že ak by ste mali na rukách rukavice a telefonovali, systém by to nezistil.

Bude zaujímavé sledovať, či vôbec a kam sa dostane táto technológia. Na technológiu sa pozreli aj vedci z MIT, ktorí podotkli, že vzhľadom na to, že sa jedná len o skorý prototyp, ktorý sa dá ľahko oklamať, hlavnou zbraňou proti telefonujúcim šoférom by aj naďalej malo byť ich vzdelávanie.

[poll id=“297″]

Informoval o tom server Android Authority.