Úvod Návody Poradíme vám ako zhotoviť čo najlepšie nočné fotky s telefónom

Poradíme vám ako zhotoviť čo najlepšie nočné fotky s telefónom

9

Určite budete súhlasiť, že fotografie zhotovené v noci alebo za veľmi zlých svetelných podmienok majú svoje čaro, hlavne pri fotografovaní nasvietených objektov napríklad niekde v centre mesta alebo podobne.

Spraviť peknú snímku so smartfónom počas dňa až taký problém nie je, v noci to však môže byť horšie.

Prečítajte si nasledujúcich pár tipov, ktoré vám pomôžu urobiť rozhodne krajšiu nočnú fotografiu akéhokoľvek objektu s akýmkoľvek smartfónom.

 

Stabilita, stabilita…

Ak chcete spraviť snímku, ktorá nie je rozmazaná, musíte byť trpezlivý pri držaní smartfónu. Snažte sa držať smartfón nehybne a určite sa nikam neponáhľajte. Pri snímkach za zhoršených svetelných podmienok potrebuje snímač fotoaparátu o niečo dlhší expozičný čas vzhľadom na množstvo svetla, ktoré je potrebné na zhotovenie snímky.

Cez deň je svetla dosť a teda je expozičný čas kratší.

Aj nepatrný pohyb rukou môže zhoršiť kvalitu snímky, kde smartfóny s optickou stabilizáciou majú v tomto prípade trochu navrch. Problém však úplne nedokážu eliminovať a pomôcť si môžete opretím rúk o pevný predmet alebo statívom určeným pre smartfóny.

 

Časovač

Ak už ste našli stabilnú polohu alebo máte predsa len statív alebo niečo podobné vďaka improvizácii, stlačenie spúšte môže spôsobiť drobný pohyb alebo záchvev smartfónu a pri dnešných rýchlostiach uzávierok fotoaparátov smartfónov môže dôjsť k rozmazaniu.

Jednoduchým riešením je nastavenie časovaču napríklad na dve sekundy. Túto funkciu má dnes každá aplikácia fotoaparátu a po spustení časovaču máte dostatok času na pevné uchopenie smartfónu alebo jeho zastabilizovanie.

 

Nočný režim

Nočný režim podobne ako aj ostatné režimy pre napríklad západ slnka a podobne sú výsadou moderných foto aplikácií smartfónov a boli navrhnuté tak, aby boli snímky za daných podmienok lepšie.

Nie vždy to však platí, preto je vhodné zhotoviť snímku aj s takýmto režimom a zároveň bez tohto režimu v automatickom móde. Výsledky si rýchlo porovnáte v galérii a sami uvidíte, čo je lepšie.

 

Blesk

To, že je pri fotografovaní objektu tma ešte neznamená, že musíte automaticky zapnúť blesk. Aj ten najsilnejší blesk fotoaparátu smartfónu je vám na nič, pokiaľ fotografujete vzdialenejší objekt.

Rovnaké pravidlo platí aj pri fotografovaní z blízka, kde množstvo svetla z blesku bude na snímke až v prehnanom množstve a o peknej fotografii sa tak nedá hovoriť.

Optimálna vzdialenosť pre použitie blesku sa líši v závislosti od smartfónu, no dalo by sa povedať, že sa pohybuje v rozmedzí od 0,6 až do dvoch metrov.

Pre inšpiráciu si pozrite nasledujúcu galériu nočných fotografií, ktoré boli zhotovené rôznymi smartfónmi.

Samsung-Galaxy-S5
Nokia-Lumia-1020 (3)
Nokia-Lumia-1020 (4)
Samsung-Galaxy-S5
Samsung-Galaxy-S5 (1)
Samsung-Galaxy-S5 (2)
Nokia-Lumia-1020 (2)
Nokia-Lumia-1020 (1)
Nokia-Lumia-1020
LG-G3 (1)
LG-G3

 

Máte vlastný trik pre nočné fotografovanie? Podeľte sa s ním v diskusii a inšpirujte nás ako aj ostatných čitateľov!

zdroj: PhoneArena