Úvod Aplikácie Facebook Messenger a jeho zákerné povolenia: Prečo môže aplikácia pre komunikáciu ovládať...

Facebook Messenger a jeho zákerné povolenia: Prečo môže aplikácia pre komunikáciu ovládať môj telefón?

102

Akú kontrolu ste ochotní prenechať aplikácii a koľko osobných informácií ste ochotní obetovať len preto, aby ste ju mohli používať zadarmo? Predpokladám, že vaša odpoveď by bola relatívne nižšia než to, čo sa v skutočnosti odohráva vo vašom zariadení práve teraz, ak ste súhlasili s podmienkami o používaní, ktoré prichádzajú zabalené s – uhádali ste – Facebook Messengerom.

Na oprávnenia Facebook Messenger upozornil Sam Fiorella na serveri Huffington Post.

Je to tak, Facebook Messenger, ktorý bol stiahnutý viac než 1 000 000 000-krát vyžaduje prístup k ohromnému objemu osobných informácií. Čo je ešte viac zarážajúce, odsúhlasením podmienok o používaní mu dávate priamu kontrolu nad vašim zariadením aj bez toho, aby ste o tom neskôr vedeli. Dali by sme ruku do ohňa za to, že len pár, ak vôbec niekto, si prečítal celé podmienky o používaní.

Služba Messenger bola pôvodne súčasťou hlavnej aplikácie Facebooku, pričom prístup k nej ste mali po kliknutí na bublinku správy v menu. Keďže táto funkcia vyžadovala viac operačnej pamäte RAM a konzumovala veľa energie, Facebook sa ju rozhodol oddeliť a tak si ju teraz musíte stiahnuť zvlášť. Facebook tvrdí, že je to preto, aby vylepšil fungovanie oboch aplikácií a skvalitnil svojim používateľom celkové využívanie ich služieb.

opravnenia-750-w
Facebook Messenger je plný nepríjemných oprávnení, žiadajúcich prístup k našim informáciám

Ak ste teda jedným z viac než jednej miliardy ľudí, ktorí majú aplikáciu nainštalovanú, tu sú niektoré z najagresívnejších povolení, s ktorými ste pri jej inštalácii súhlasili:

  • Aplikácia môže zmeniť pripojenie na sieť
  • Aplikácia môže volať na telefónne čísla bez vášho vedomia, za čo sa môžu účtovať poplatky. To znamená, že škodlivé aplikácie môžu zavolať na spoplatnené číslo, všetko bez vášho vedomia.
  • Aplikácia môže odoslať SMS správu, čo môže viesť k účtovaniu poplatkov. Škodlivé aplikácie môžu odoslať správu na spoplatnené číslo, za čo zaplatíte vy.
  • Aplikácia môže nahrávať zvuk pomocou mikrofónu. Vďaka tomuto povoleniu môže aplikácia nahrávať zvuk kedykoľvek, bez vášho povolenia.
  • Aplikácia má prístup k nahrávaniu videí a snímaniu fotografií. Toto povolenie aplikácii umožňuje kedykoľvek odfotiť snímky, alebo nahrať video, opäť bez vášho povolenia, alebo vedomia.
  • Aplikácia má prístup k aplikácii telefónu a k denníku hovorov, vrátane informácií o odchádzajúcich a prichádzajúcich hovorov. Toto povolenie aplikácii umožňuje uložiť si tieto informácie, čo môže zneužiť iná škodlivá aplikácia.
  • Aplikácia dokáže zistiť telefónne číslo, identifikátory zariadenia, či práve prebieha hovor a s akým vzdialeným číslom prebieha, s kým a ako často ste komunikovali a pomocou akej aplikácie ste s danou osobou komunikovali.
  • Aplikácia má povolenie k prečítaniu si vašej vlastnej karty kontaktu a k vyhľadaniu ďalších kont v zariadení a ich následnému prečítaniu. Vďaka tomuto povoleniu vás aplikácia dokáže identifikovať a vaše informácie poslať ďalej.
  • Aplikácia dokáže zistiť aj iné účty, ktoré ste si pripojili k vášmu telefónu. Táto schopnosť zahŕňa všetky aplikácie, do ktorých ste sa prihlásili cez telefón/tablet.

Povolenia rôznych aplikácií tak dokážu byť poriadne „drzé“ a často si vypýtajú prístup aj k tomu, do čoho ich nič nie je. Výnimkou nie je takmer žiadna aplikácia. Veľa vývojárov zarába práve vďaka tomu, že predávajú, alebo posúvajú ďalej súkromné informácie o našich menách, o tom, kde sa nachádzame, aké stránky sme si prezerali, atď. Vývojári sú neskôr odmenení tým, že Facebook či Google dokážu daným užívateľom zobraziť presne cielené reklamy, priam ušité na mieru tomu, či onému užívateľovi, na klikáme častejšie.

Sčasti s takýmto „zberom“ informácií musíme súhlasiť, pretože dobre cielené reklamy sú predsa len lepšie, než reklamy, ktoré cielené nie sú absolútne vôbec. Koniec koncov, doba, keď sa nám všetkým zobrazovali reklamy o lacnej viagre z Kanady sú už pre mnohých z nás za nami. Facebook Messenger však týchto osobných informácií zbiera oveľa, oveľa viac a to, že si ho vyše jedna miliarda ľudí stiahla bez väčšieho frflania je celkom zarážajúce. Ako veľmi si (ne)vážime naše súkromné informácie a bezpečie nášho online účtu, ak vôbec?

Otázkou teda ostáva, čo bude ďalej? Čo bude ďalej, keď už teraz umožňujeme vývojárom prebrať kontrolu nad  našimi zariadeniami (ak by chceli)? Kam povedú ich ďalšie kroky? Ako sami vidíte, viac než jedna miliarda ľudí si oprávnenia aplikácii neprečítala, resp. sa rozhodla, že s nimi súhlasí, aj napriek tomu, čo všetko sa za nimi skrýva.

Ďalší krok je na každom z nás.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.facebook.orca“]