Úvod Konkurencia Apple ŠTATISTIKA: Samsung mieri nadol, Čína nahor

ŠTATISTIKA: Samsung mieri nadol, Čína nahor

9

Spoločnosť IDC zverejnila svoje štatistiky za druhý kvartál 2014, ktoré skutočne stoja za to. Obsahujú totiž hneď niekoľko prekvapivých zvratov a oproti roku 2013 sa veľa zmenilo. Celkovo sú však pozitívne.

Oproti druhému kvartálu 2013 sa zaznamenal celkový nárast v dodávkach smartfónov. Tohtoročných 295 miliónov kusov ďaleko prekonáva 240 miliónov z minulého roka. V prvej päťke najväčších výrobcov sa na prvý pohľad veľa nezmenilo.

Prvenstvo si jasne drží Samsung, ktorý však oproti minulému roku predal o tri milióny kusov menej. Celkovo tak stratil z celého koláča približne 7,1% (25,2% v roku 2014 a 32,3% v roku 2013).

Na druhú stranu, Apple má dôvod na oslavu. Oproti minulému roku sa mu podarilo predať 35,1 miliónov iPhonov, čo je nárast o takmer 4 milióny kusov. V celkovom trhovom podiele však aj napriek silným predajom stratil pol percenta.

Tretiu priečku obsadil skokan roka, Huawei. Tomuto čínskemu výrobcovi sa podaril husársky kúsok, keďže oproti minulému roku predal takmer o sto percent viac smartfónov. Predaj sa nakoniec v druhom kvartáli ustálil na čísle 20,3 miliónov kusov. AK to takto pôjde ďalej, čoskoro dobehne Apple.

[table id=24 /]
graf-predaje-smartfonov
Podiel na trhu v druhom kvartáli 2014

Na štvrtom mieste sa umiestnila čínska spoločnosť Lenovo a piatu priečku obsadil LG.

Informoval o tom server ZDNet.