Úvod Konkurencia Apple Predaje Galaxy S5 sú slabé, po 2 mesiacoch predaja ho predbehol aj...

Predaje Galaxy S5 sú slabé, po 2 mesiacoch predaja ho predbehol aj 8 mesiacov starý iPhone

53
    GALAXY S5
8.9
      NAJNIŽŠIA CENA

Ešte v máji Samsung vyhlásil, že Galaxy S5 je ich najúspešnejšie zariadenie, ktoré ich druhé najúspešnejšie zariadenie, Galaxy S4, predbehol až o 10% v počte predaných kusov.

Keď sa na toto tvrdenie analytici pozreli bližšie, zistili, že Samsung viac menej preháňa. Nie len, že sa trh so smartfónmi zväčšil, no Galaxy S5 bol dostupný vo väčšom počte krajín a u viacerých vplyvných operátoroch po celom svete. 10 percentný rozdiel tak zrazu nebol takým úspechom.

Finančné výsledky pre druhý kvartál 2014 len potvrdili domnienky toho, že vlajkový Galaxy S5 nie je až tak úspešný, ako sa zdalo. Bližšie informácie ohľadom celkovej úspešnosti sa rozhodla preveriť firma Counterpoint, ktorá sa zamerala na 35 krajín, ktoré sú zodpovedné za 90 percent predaných kusov. Zmerali pritom predané kusy, ktoré sa dostali do rúk zákazníkov a nie kusy, ktoré Samsung predal predajcom.

Výsledky ich výskumu sú jasné. Osem mesačný iPhone 5S za mesiac máj 2014 výrazne predbehol Galaxy S5 v počte predaných kusov, čo je len druhý mesiac po spustení predaja tejto vlajkovej lodi.

Apple sa podarilo predať 7 miliónov kusov iPhone 5S, zatiaľ čo Samsungu „len“ 5 miliónov kusov Galaxy S5. Minulý rok bola situácia oveľa tesnejšia, obe spoločnosti predali po 7 miliónov kusov, či už Galaxy S4, alebo iPhone 5.

Podľa analytika z Counterpoint, ktorého citoval server Reuters mali predaje Galaxy S5 v júni zotrvať na hranici 5 miliónov predaných kusov. Zaujímavý je však aj prehľad najúspešnejších smartfónov na globálnom trhu za mesiac máj 2014:

  • Apple iPhone 5s
  • Samsung Galaxy S5
  • Samsung Galaxy S4
  • Samsung Note 3
  • Apple iPhone 5c
  • Apple iPhone 4S
  • Xiaomi Mi 3
  • Samsung Galaxy S4 mini
  • Xiaomi Hongmi Redrice
  • Samsung Galaxy Grand 2

Samsung nenaplnenie predpokladov zárobkov v pre Q2 vysvetlil tým, že hlavne v Ázii vzniká veľa menších výrobcov, ktorí poskytujú lacnejšie smartfóny, čím im kradnú zákazníkov. Podľa výskumu spoločnosti Counterpoint by sa však okrem low-end zariadení mali zamyslieť aj nad svojimi high-end zariadeniami, ktoré podľa vyššie spomenutých čísel taktiež zaznamenali obrovský pokles.

Apple sa túto jeseň pokúsi zaútočiť na výrobcov Android smartfónov väčším, resp. väčšími iPhonami, ktorých displeje môžu dosiahnuť 4.7, resp. 5.5 palcov.

Netreba však zabudnúť ani na to, že Samsung nespí a ak sú naše informácie správne, o mesiac by mal predstaviť Galaxy Alpha, ich kovový high-end smartfón so 4.7 palcovým displejom. Zabudnúť nemôžeme ani na obľúbený Galaxy Note 4, ktorým nás Samsung obdarí už koncom augusta, alebo začiatkom septembra.

Napätie sa zväčšuje, vojna v segmente smartfónov naberá na obrátkach.

Informoval o tom server Android Authority.