Úvod Návody Poradíme vám ako čo najbezpečnejšie odstrániť osobné údaje z telefónu a tabletu

Poradíme vám ako čo najbezpečnejšie odstrániť osobné údaje z telefónu a tabletu

28

Dnes ráno sme vás informovali o zaujímavej štúdii spoločnosti Avast, ktorá zistila, že keď svoj telefón zresetujete, čím vymažete všetky osobné informácie ako fotky, či kontakty, šikovný človek si k ním stále dokáže nájsť cestu pomocou niektorého z voľne dostupných programov. Len z 20 kusov smartfónov sa Avastu podarilo získať vyše 40 tisíc fotografií, 750 emailov či 250 kontaktov.

Je teda dôležité ujasniť si jednu vec. Ako sa najbezpečnejšie zbaviť svojich osobných informácií pred tým, ako telefón predáte, alebo darujete? Poďme na to.

 

android-tovarenske-nastavenia-1-1200-w android-tovarenske-nastavenia-2-1200-w android-tovarenske-nastavenia-3-1200-w

1. Krok – šifrovanie

Šifrovanie samo o sebe je skvelým spôsobom, ako zamiešať informácie tak, že ich ani vlastná mama nespozná. Ale teraz vážne, veď to poznáte z tých všetkých akčných filmov, čo je šifrované, to je bezpečné. Ak svoje informácie zašifrujete, na zariadení síce ostanú, no na ich odomknutie už útočník bude potrebovať kľúč, ktorý len tak ľahko nezoženie.

Pre zašifrovanie informácií zamierte do nastavení – bezpečnosť – šifrovať telefón.

 

android-tovarenske-nastavenia-5-1200-w android-tovarenske-nastavenia-4-1200-w

2. Krok – Obnovenie továrenských nastavení

Teraz je čas vymazať informácie na vašom telefóne a tak ho vrátiť do továrenských nastavení. Tento proces vymaže vaše nastavenia, fotografie, hudbu, atď.

 

3. Krok – Nahrajte nepravé informácie

Možno sa pýtate, že čo tým myslím. Jednoducho do telefónu nahrajte nejaké fotografie, ktoré nájdete napríklad na internete, vytvorte niekoľko vymyslených kontaktov atď. Poslúži to ako ďalší stupeň ochrany pred finálnym krokom.

 

4. Krok – Opätovné obnovenie továrenských nastavení

Obnoviť továrenské nastavenia by ste mali znovu, keďže to pridá na stupni ochrany pred potenciálnym útočníkom. Vaše skutočné informácie budú pochované hlboko pod tými fiktívnymi, ktoré ste do telefónu nahrali počas 3. kroku.

Ak sa cítite skeptickí, tretí a štvrtý krok môžete opakovať tak dlho, ako vás to bude baviť. Bez kľúča pre rozšifrovanie dát by však vaše informácie mali ostať bezpečne a snáď aj navždy uložené v útrobách digitálneho sveta.

Ak však svoje informácie chcete na 100% poistiť, skúste ho vykúpať vo vode, alebo vyliečiť poriadne ťažkým kladivom.

Návod zo servera CNET.