Úvod Novinky PRIESKUM: Internet na Slovensku používa už 71% ľudí

PRIESKUM: Internet na Slovensku používa už 71% ľudí

2

Používanie internetu či už prostredníctvom počítačov alebo mobilných zariadení na Slovensku napreduje, o čom svedčí aj posledný prieskum spoločnosti Gemius, ktorý analyzuje situáciu internetových trhov v jednotlivých štátoch V4.

Na Slovensku navštevuje internet už 71 % osôb vo veku 18-69 rokov, čo je o niečo viac, ako je priemer celého regiónu strednej a východnej Európy (67 %).

Slovenskí internetoví užívatelia radi na internete nakupujú – už takmer 60 % z nich navštevuje webové stránky v oblasti e-commerce zapojené do výskumu AIMmonitor.

Podľa výsledkov štúdie je v štátoch V4 celkom 31 miliónov užívateľov internetu. Najväčším internetovým trhom je podľa počtu užívateľov Poľsko, avšak najvyššiu mieru rozšírenia internetu vykazuje ČR, kde internet navštevuje už 96 % užívateľov vo veku 18-69 rokov.

internetova_penetracia

Slovenská on-line populácia dosahuje počet 3,3 milióna užívateľov a miera rozšírenia internetu činí 71 %. Rozloženie užívateľov podľa pohlavia je na Slovensku zo všetkých skúmaných štátov najrovnomernejšie: medzi užívateľmi internetu sú zastúpené ženy takmer v rovnakej miere ako muži.

Rastúca návštevnosť z mobilných zariadení znamená veľkú výzvu pre marketérov a zadávateľov reklamy. Využitie mobilných zariadení pre reklamu je v súčasnej dobe pomerne nízke – podľa štúdie gemiusAdMonitor dosahuje reklama v mobilných zariadeniach iba 3 % z celého objemu on-line reklamy, avšak predpokladá sa jej konštantný rast.

Zatiaľ čo v Poľsku a Maďarsku vyhľadávajú užívatelia predovšetkým weby spojené so zábavou (rádiá, televízia), na Slovensku a v ČR sa zaujímajú skôr o prakticky zamerané webové stránky, ako napríklad databázy, mapy či cestovné poriadky.

Na Slovensku sú tiež obľúbené webové stránky z oblasti e-commerce, pričom v decembri 2013 ich navštívilo o 220 tisíc užívateľov viac ako v predchádzajúcom roku. Polovicu návštevníkov tvoria mladí užívatelia vo veku 25-34 rokov. Priemerný slovenský internetový užívateľ strávi na internete 8 a pol hodiny a vykoná 543 zobrazení stránok mesačne.

Aký dlhý čas trávite na internete a  aké stránky vyhľadávate vy? Stotožňujete sa s prieskumom?

zdroj: Tlačová správa, Gemius