Úvod Aplikácie NÁVOD: Ako zhotoviť časozberné video so smartfónom alebo tabletom

NÁVOD: Ako zhotoviť časozberné video so smartfónom alebo tabletom

12

Časozberné, respektíve time-lapse videá patria k tým druhom umeleckých videí, ktorá nás prinútia zastaviť sa a porozmýšľať nad krásami tohto sveta.

Určite ste už postrehli takéto videá aj z našich končín, napríklad z prostredia hôr, efektné sú taktiež pomaly sa pohybujúce mraky až do nočných hodín kde ich vystriedajú hviezdy a známe sú tiež videá zachytávajúce celodenný ruch vo veľkomestách.

Vedeli ste, že podobné zábery dokážete zhotoviť aj so svojim smartfónom alebo tabletom?

Možné to je prostredníctvom dvoch aplikácií. Základná Google aplikácia fotoaparátu túto funkcionalitu neobsahuje aj keď sa v nej v minulosti dočasne objavila.

Určite sa jej v budúcnosti dočkáme, teraz nám však s tvorbou time-lapse videí pomôžu tieto dva nástroje.

 

Droid Timelapse

Aplikácia Droid Timelapse je bezplatná a dokonca vás nebudú otravovať ani reklamy. Je priamo určená na tvorbu časozberných videí, podporuje najvyššie rozlíšenie 1080p a dokážete ovládať samotnú rýchlosť časozberného snímania. Výsledné video je vo formáte mp4.

Nadšencov poteší manuálny režim, nechýba automatické zaostrovanie alebo možnosti vyváženia bielej a farebných filtrov.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.Nishant.Singh.DroidTimelapse“]

 

Lapse It

Druhá aplikácia je k dispozícii na stiahnutie v Pro verzii za 1,99 €. Získate tak ale oveľa širšie možnosti snímania. Video je možné zaznamenať vo vysokom rozlíšení, vybaviť ho môžete akoukoľvek zvukovou stopou, užívateľské prostredie aplikácie je príjemné, renderovací engine pracuje svižne, nastaviť si môžete vlastnú snímkovaciu frekvenciu, farebné filtre a dokonca nechýba stop-motion mód.

Okrem mp4 formátu je tu možnosť exportu aj do MOV či FLV ekvivalentu.

[googleplay url=“https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ui.LapseItPro“]

Kvalita zhotoveného záznamu je priamo úmerná s kvalitou snímača vášho smartfónu alebo tabletu. Pre zhotovenie videí vo full HD rozlíšení sú teda najvhodnejšie high-end zariadenia ako Samsung Galaxy S5, Galaxy S4, Galaxy Note 3, LG G3, LG G2, Sony Xperia Z2, Z1, HTC One (M8) a podobne.

Zhotovili ste už časozberné video? Ak ho máte umiestnené napríklad na YouTube, zanechajte link v diskusii a inšpirujte ostatných.