Úvod Výrobcovia Google Google vložil senzory do kontaktných šošoviek. Merať budú hladinu cukru v krvi

Google vložil senzory do kontaktných šošoviek. Merať budú hladinu cukru v krvi

9

Google a švajčiarska farmaceutická spoločnosť Novartis práve podpísali zmluvu. Spoločne chcú vyrobiť inteligentné kontaktné šošovky, ktoré majú merať hladinu cukru v krvi.

Google tento projekt predstavil ešte v januári. Za použitia neinvazívnych senzorov budú inteligentné šošovky od Google analyzovať slzy, vďaka čomu zmerá hladinu glukózy v krvi. Pomocou tejto technológie by tak ľudia trpiaci cukrovkou mali neustály prehľad o tom, v akom stave je ich hladina cukru v krvi. Tieto výsledky by sa bezdrôtovo prenášali do mobilného zariadenia, vďaka čomu by nepríjemnú chorobu mohli zvládať o čosi lepšie.

Novartis už získal licencie pre použitie tejto technológie a v spolupráci Google sa tak pokúsi vyrobiť prvé šošovky, ktoré by sa dali predávať aj bežným ľuďom. Spoluzakladateľ Google, Sergey Brin sa ohľadom spolupráce so spoločnosťou Novartis vyjadril takto: „Naša spoločnosť je ohľadom spolupráce s Novartis nadšená. Chceme využiť najnovšiu technológiu v miniaturizácii elektroniky, ktorá pomôže vylepšiť kvalitu života miliónom ľudí.“

Meranie hladiny cukru v krvi však nie je jediné, čo by Novartis spolu s Google chceli spraviť. Šošovku by neskôr chceli vložiť priamo do oka, pričom za pomoci zložitejších aplikácií by mali navrátiť schopnosť zaostriť očiam, pri ktorých to možné doteraz nebolo. Dnešné podpísanie zmluvy však nič nemení na tom, že sa jedná o dlhodobý projekt, od ktorého v blízkej budúcnosti nemôžeme čakať raketový posun vpred. Jedno je však jasné. Cukor-merajúce šošovky sú opäť o krok bližšie ku komercializácii.

Upozornil na to server The Verge.