Úvod Aplikácie Google odkazuje: Antivírusy pre Android sú zbytočnosť, 99% ľudí ich nepotrebuje

Google odkazuje: Antivírusy pre Android sú zbytočnosť, 99% ľudí ich nepotrebuje

14

Akvlastníte niektoré z Android zariadení, tak podľa Google nepotrebujete antivírusový program. Podľa spoločnosti totiž antivírusové programy len veľmi výnimočne poskytujú skutočnú ochranu pred vírusmi.

Na vyjadrenie šéfa bezpečnosti v Google, Adriana Ludwiga upozornili servery The Sydney Morning Herald a DSL.

Ludwig je znepokojený tým, že niektoré antivírusové aplikácie, ktoré sú platené neprinášajú žiadne reálne výhody a používatelia tak platia za aplikáciu bez reálneho efektu. Ludwig dokonca tvrdí, že až 99% všetkých používateľov Androidu nepotrebuje žiaden antivírus.

Tvrdenia Ludwiga o tom, že väčšina používateľov ich operačného systému nepotrebuje antivírusový softvér vychádza z ich nedávnej implementácii kontroly aplikácií Verify apps, ktorá kontroluje všetky aplikácie, ktoré si používateľ inštaluje do svojho zariadenia. Ísť pritom môže aj aplikácie, ktoré nepochádzajú z Google Play.

O tom, že Android je platforma, na ktorú smeruje najviac vírusov čítame pomerne často, no ako server DSL podotýka, nie vždy sa jedná o tak vážnu hrozbu, ako to na prvý pohľad môže vyzerať. V článku pritom uviedli aj incident, za ktorým stojí slovenská antivírusová spoločnosť Eset, ktorá zverejnila svoju analýzu údajne prvého ransomwaru na Android, ktorý mal šifrovať súbory. Vo svojej analýze však spoločnosť mala zamlčať, že šifrovanie bolo jednoducho odšifrovateľné. Namiesto toho odporučila využitie antivírusových aplikácií.

Netreba si však mýliť funkcionalitu antivírusu s ďalšou, rozšírenou funkcionalitou, ktorú podobné aplikácie môžu poskytovať. Jednou z funkcií, ktoré sa oplatí ovládať je napríklad vymazanie na diaľku či prípadná lokalizácia zariadenia.

Každopádne, teraz jedna otázka na vás. Do ktorej skupiny patríte? Máte nainštalovaný antivírus, alebo nie?

[poll id=“285″]