Úvod Aplikácie Na Android útočí nový malware, v ohrození majú byť aj zariadenia s...

Na Android útočí nový malware, v ohrození majú byť aj zariadenia s najnovšou verziou Androidu!

10

Malvér, resp. malware je často spomínaná téma, ktorá sa neustále vracia. Aj napriek nikdy neutíchajúcim hrozbám sme však dávno nevideli akýkoľvek malvér, ktorý by sa prejavil až tak, že by úplne znefunkčnil, alebo inak poškodil Android zariadenia. Malvér však na Androide určite existuje, no už nie je tak populárny, resp. účinný ako na počítačoch s Windowsoch spred desiatich rokov. Každopádne, je našou psou povinnosťou informovať o tom, čo nám – opäť – hrozí.

Najnovší malvér získal označenie „Fake ID.“ Údajne umožňuje škodlivým aplikáciám „zamaskovať sa“ ako úplne bežné aplikácie vďaka sfalšovaniu digitálnych certifikátov, ktorými sú podpísané všetky aplikácie pre Android. Vďaka tomuto sú teoreticky schopné ukradnúť vám citlivé údaje. Bezpečnostná spoločnosť, Bluebox, ktorá túto zraniteľnosť objavila ďalej tvrdí, že sa dá využiť v takmer všetkých verziách Androidu, vrátane najnovšieho Android 4.4.4 KitKat či dokonca Android L.

Malvéru čelia takmer všetky smartfóny na rôznych platformách, vrátane iPhonu. Len samotný Jailbreak je v podstate malvér, ktorý však používateľom pomáha. Každopádne, zatiaľ nie je dôvod na paniku, ak by sa to zmenilo, určite vám dáme vedieť.

O hrozbe informoval server Pocketnow.