Úvod Novinky Android Android L vylepšuje výdrž batérie o 36%!

Android L vylepšuje výdrž batérie o 36%!

7

Android L je najväčšia aktualizácia Androidu v celej jeho histórii. Najviac sa po predstavení hovorilo o novom dizajne, navýšení výkonu a ďalších funkciách, no jednej oblasti sme nevenovali až toľko pozornosti. Ako už nadpis článku napovedá, tou oblasťou je výdrž batérie, ktorú Google v novej verzii Androidu o niečo vylepšil. No dobre, opäť to podceňujem.

Za vylepšením stojí tím, ktorý nám už v Jelly Beane pripravil projekt Butter, ktorý používateľské rozhranie vyhladil a jeho animácie prebiehali bez akéhokoľvek zaseknutia. V KitKate naopak predstavili projekt Svelte, vďaka ktorému najnovší Android dokázali spustiť aj low-end zariadenia. Rovnaký tím v Android L pripravil projekt Volta, ktorý je navrhnutý tak, aby vám šetril batériu všade tam, kde je to možné.

 

Ako prebiehal test

Za testom a napokon aj za výsledkami z výdrže batérie stojí server Ars Technica. Jeho redaktori vo svojom finálnom skonštatovaní zistili, že Android L predĺžil výdrž batérie o viac než slušných 36%. Nemyslite si, že v Ars Technica svoju domácu úlohu akokoľvek odflákli. Test, ktorý spravili je jeden z najpresnejších vôbec. Displej zariadenia nastavili na 200cd/m2, čo overili kolorimetrom.

Na zariadení potom spustili test, ktorý cez Wi-Fi načítaval stránku každých 15 minút. Test spustili najskôr na Android 4.4.4 KitKat. Na rovnaké zariadenie potom nahrali Android L a rovnaký test zopakovali.

 

test-baterie

Výsledky

android-l-bateria-wProjekt Volta používa na predĺženie výdrže batérie hneď niekoľko techník. Asi najväčšou zmenou je pridaný režim pre šetrenie batérie, ktorý by mal výdrž predĺžiť až o 90 minút.

Google pri svojich testoch zistil, že keď zariadenie prebudíte čo i len na sekundu, záťaž na procesor a jeho komponenty zníži potenciálnu výdrž o približne 2 minúty. Aby sa výdrž takto znížila, nemusíte vôbec zapnúť displej. Úplne stačí, ak sa jedna z aplikácií snaží na pozadí zaktualizovať a pritom „prebudí“ procesor. Do nového Android L Google zakomponoval nové API – JobScheduler – ktoré slúži na to, aby takéto udalosti zoskupil a vyhol sa tak neustálemu prebúdzaniu procesora.

Okrem toho, nový Android L využíva najnovšiu verziu runtimu ART, ktorý je oproti Dalviku oveľa šetrnejší k batérii.

V prípade Android L je to len začiatok. Vývojári musia zoptimalizovať svoje aplikácie, po čom sa možno dočkáme ešte lepšieho výsledku. Každopádne, vyzerá to tak, že Google pre nás pripravil zaujímavé vylepšenie, ktoré poteší takmer každého z nás.

Informoval o tom server Android Authority.