Úvod Novinky Google NÁVOD: Ako vrátiť späť e-mail odoslaný nesprávnej osobe

NÁVOD: Ako vrátiť späť e-mail odoslaný nesprávnej osobe

13

Stalo sa vám niekedy, že ste omylom odoslali e-mail osobe, ktorej vôbec nepatril? Ak sa nejednalo o nič dôležité, pravdepodobne sa nič nedeje, no ak ste odoslali nesprávnej osobe napríklad interné firemné materiály, osobné údaje a pod., môže to byť problém.

V najlepšom prípade danú správu adresát vymaže, v tom najhoršom môže dôjsť k zneužitiu vašich údajov. Naša obľúbená služba pre elektronickú komunikáciu Gmail má však v sebe ukrytú funkcionalitu, ktorá vám umožní krok odoslania pošty vrátiť späť bez toho, aby nesprávny adresát poštu dostal a vy ste sa tak mohli opraviť.

Prečítajte si nasledujúcich pár krokov, ako na to.

 

1.

Rozrolujte ponuku nastavení v desktopovom rozhraní služby Gmail.

Výber_047

 

2.

Vyberte položku „Nastavenia“.

Snímka obrazovky z 2014-06-20 16:41:31

 

3.

Pred vami sa objaví ponuka niekoľkých kariet ako „Všeobecné“, „Menovky“ a pod., pričom kliknite na kartu „Labs“.

Výber_048

 

4.

Do vyhľadávacieho okna pre funkcie Labs napíšte výraz „zrušiť odoslanie“ a pod ním a objaví jediná dostupná funkcia s týmto názvom. Kliknite na „Povoliť“ a uložte zmeny.

Výber_049

 

5.

Teraz sa po odoslaní mailu pred vami zobrazí ponuka s tlačidlom „späť“. Ak naň kliknete odosielanie správy sa zruší a váš zle odoslaný mail je v bezpečí pred nežiadúcimi očami.

Snímka obrazovky z 2014-06-20 16:58:17 Snímka obrazovky z 2014-06-20 16:58:20

 

6.

Na zrušenie odoslania ale máte iba 5 sekúnd a ak vám to nestačí, žiadne obavy. Čas na zrušenie sa dá zvýšiť až na 30 sekúnd čo by malo bohate stačiť. Opäť prejdite do všeobecných nastavení Gmail-u, zrolujte nižšie a zvýšte hodnotu času na zrušenie odoslania.

Snímka obrazovky z 2014-06-20 17:13:24

Ak ste postupovali podľa návodu, všetko by malo fungovať. Pre overenie skúste odoslať mail známemu alebo poprípade na svoje iné mailové konto.

Je pre vás funkcia užitočná alebo si dávate poriadny pozor čo a hlavne komu odosielate?