Úvod Výrobcovia HTC Toto je HTC Volantis – nový 9 palcový Nexus

Toto je HTC Volantis – nový 9 palcový Nexus

24

Snovinkami ohľadom nového programu Android Silver a šéfom komunikácií v LG, ktorý odmieta akúkoľvek spoluprácu s Google ohľadom prípadného Nexusu bola budúcnosť obľúbeného radu Nexus zariadení neistá.

O novom Nexus telefóne sa nebudeme baviť ani dnes, namiesto neho si povieme niečo o novom, 8,9 palcovom tablete od HTC s označením Volanits, resp. Flounder. Informácie, ktoré sa podarilo získať redaktorom zo server Android Police pritom približujú možné špecfikácie, funkcie a cenu, ako aj ponúkajú prvý pohľad na celkový dizajn novinky od HTC.

Server Android Police, ktorý je známy tým, že v prípade špekulácií dvakrát merá a raz strihá informácie o novom Nexus tablete označil ako za potvrdené a existencia by tak mala byť takmer istá. Správy ohľadom tohto tabletu sa pritom začali internetom šíriť už počas prvého štvrťroku 2014.

Podľa dostupných informácií sa zariadenie interne nazýva ako Nexus 9, no toto označenie sa neskôr môže zmeniť. Čo sa špecifikácií týka, tie sú na tom nasledovne:

  • Displej: 8,9 palcový s rozlíšením 2 048 x 1 440 (281ppi)
  • Čipset: NVIDIA Logan 64-bit (Tegra K1)
  • Pamäť: 2GB RAM a 16/32GB vnútornej pamäti
  • Fotoaparáty: Zadný 8MPix fotoaparát s optickou stabilizáciou obrazu a predný 3MPix senzor
  • Konštrukcia: Hliníková s technológiou zero-gap
  • Reproduktory: Stereo reproduktory, umiestnené na prednej strane
  • Rozmery: 22,6 x 15,2 x 0,8 centimetrov
  • Váha: 418 gramov (WiFi) a 427 gramov (LTE)

Pre porovnanie, Nexus 7 (2013) je hrubý 0,86 centimetra a váži 290 gramov (299 gramov pri LTE verzii). Nový Galaxy Tab S 8.4 od Samsungu je hrubý len 0,66 centimetra a váži 298 gramov. Volantis je tak o niečo hrubší a ťažší, no narozdiel od Samsungu a predchádzajúceho Nexus 7 ponúka kovovú konštrukciu.

Tí z vás, ktorí pochybujete o výkone Tegra K1, skúste si prečítať tento, tento, tento, alebo tento článok. Nižšie už nájdete zvyšok obrázkov.

volanti

volantis2

Hneď na prvý pohľad môžete vidieť, že HTC Volantis vyzerá ako zlepenec Nexus 5, Nexus 7 (2013) a dokonca možno aj iPad Mini.

HTC je výrobca, ktorý je známy reproduktormi, ktoré sú umiestnené na prednej strane sa na obrázku nenachádzajú a konštrukcia tabletu rozhodne nevyzerá na hliník, no skôr na plast, z ktorého je vyrobený Nexus 5.

Je možné, že špecifikácie, ktoré sme spomenuli vyššie sú finálne, zatiaľ čo obrázky sú len počiatočným návrhom, ktorý sa časom zmenil. Server Android Police potvrdil, že špecifikácie im uviedlo niekoľko na sebe nezávislých zdrojov a tak je viac než pravdepodobné, že nepresný je práve obrázok.

Čo sa týka ceny za toto zariadenie, 16GB verzia by mala stáť 399 amerických dolárov, zatiaľ čo 32GB verzia by mala byť o 100 dolárov drahšia. LTE verzia by tak mohla stáť viac ako 600 dolárov, čo sa však hravo môže zmeniť pred, alebo počas predstavenia zariadenia.

Tak či tak sa jedná o ceny, ktoré sú oveľa vyššie, než v prípade terajšieho Nexus 7. Volantis však ponúka prémiovejšie spracovanie a výkonnejší hardvér.

HTC Volantis, a.k.a. Nexus 9 by mal byť predstavený počas 4. štvrťroku 2014 (október-december), pričom Google by ho mal predstaviť spolu s novou verziou Androidu, ktoré označenie bude začínať na „L“. Na Google I/O sa nový Android neočakáva.