Úvod Novinky Android REKAPITULÁCIA: Všetky dôležité novinky z úvodnej konferencie Google I/O 2014

REKAPITULÁCIA: Všetky dôležité novinky z úvodnej konferencie Google I/O 2014

3

Google nám už tradične na prvej konferencii ukázal, aké vizuálne zmeny nás čakajú, čoho budú schopné Android Wear zariadenia a ešte oveľa viac. Toto je jeho vízia nie len pre rok 2014.

Spoločnosť včera večer predstavila novú Android verziu s označením „L,“ ktorá sa k väčšine ľudí dostane až na jeseň. Google okrem toho predstavil lacný, no výkonný smartfón Android One pre ľudí v rozvíjajúcich sa trhoch. Android bol jednoznačne najväčším slovom na Google I/O. Objavil sa totiž v takmer všetkom, či už v hodinkách, v aute, alebo v Android Fit, novej platforme, ktorá je navrhnutá tak, aby vám pomohla zmerať vaše cvičenie, jedenie a starať sa tak o vaše zdravie. Je to pravý rival ku Apple HealthKit.

Konferencia Google I/O však bola poznačená dvomi protestantmi. Prvý z nich z celého hrdla Google vykričal, že Google nič nerobí s tým, že sa zo San Francisca stáva neobývateľný štát a že ľudí veľakrát kvôli neustále zvyšujúcim sa cenám za podnájom nasilu vysťahujú. Druhý protestant zas niekoľkokrát za sebou zakričal, aby ľudia nepracovali pre spoločnosť, ktorá pracuje na výrobe robotov, ktoré budú schopné zabíjať ľudí.

Po týchto dvoch prejavoch sa už však predstavovanie noviniek poriadne rozbehlo. Poďme sa teda pozrieť čo bolo nové. Prehľad pripravil server The Verge.

 

Lacné smartfóny pre rozvojové krajiny

Šéf Androidu, Sundar Pichai, hneď na začiatku začal s tým, že Android každý mesiac použije 1 miliarda ľudí, ktorá pošle 20 miliárd správ a odfotí 93 miliónov selfies. 1 miliarda je však len zlomok počtu ľudí, ktorí momentálne žijú vo svete a Google chce ku svojim službám prilákať oveľa, oveľa väčší počet ľudí. Jedným z nástrojov, ktorý by im mal v tomto pomôcť je Android One. Jeho súčiastky pochádzajú od kvalitných výrobcov, ktoré bude Google sám vyberať. Na pódiu pritom ukázal zariadenie s 4,5 palcovým displejom, FM rádiom, Dual SIM a microSD slotom, ktoré nebude stáť viac ako 100 dolárov. A tá najlepšia správa? Google sa bude starať o všetky aktualizácie.

 

Material Design: Nový vzhľad pre produkty Google

Google vyrába niekoľko zaujímavých produktov. Či už sú umiestnené na webe, alebo formou aplikácie, každá z nich musí mať nejaký dizajn. Google chce tento dizajn zjednotiť pomocou nového štandardu – Material Design. Jedná sa o farebný, minimalistický, čistý a predýchaný dizajn, ktorý má veľa voľného miesta, v ktorom sa nestratíte a ktorý nepôsobí „zapratane.“ Nejedná sa pritom o dizajn, ktorý by bol úplne „flat.“ Google doň totiž pridal niekoľko efektov, ktoré z efektov spravia 3D objekty, ktoré je možno nasvietiť, nadzvihnúť nad povrch a viac. Je to dizajn, ktorý je inšpirovaný Google Now. Ak sa o Material Design chcete dozvedieť viac, zamierte na web, ktorý Google vytvoril špecificky pre jeho promo.

 

material-design-9

Nový Android

Android L, nový OS pre váš telefón, auto, tablet a TV

Google, ako sme už spomenuli, predstavil novú verziu Androidu, ktorá sa ku väčšine spotrebiteľov dostane až na jeseň. Volá sa – zatiaľ – Android L a jedná sa o víziu Google ohľadom toho, ako by mal takýto operačný systém fungovať a je úplne jedno na ktorom zariadení sa nachádzate. Či už budete na hodinkách, telefóne, tablete, TV alebo počítači, Google (a nie len Google) sa bude snažiť, aby medzi nimi fungovala akási kontinuita. Uzamykacia obrazovka na smartfónoch a tabletoch napríklad prešla obrovskou zmenou, keďže po novom bude zobrazovať upozornenia, ktoré sa podobajú na kartičky z Google Now. Podobne ako v Google Now na ne môžete kliknúť, alebo ich odswipovať na bok. Google svoj Android L vybavil aj zaujímavou funkcionalitou. Ak napríklad telefón zistí, že sa v okolí nachádzate vy, nebude od vás vyžadovať PIN pre odomknutie telefónu. Zistí to pomocou toho, že vo svojom okolí zbadá inteligentné hodinky, ktoré možno budete mať na zápästí.

 

Zjednotený multitasking pre aplikácie a Chrome

Prehľad otvorených aplikácií bude obohatený o otvorené záložky v Chrome, ktoré si momentálne prehliadate. Google tým tak úplne nahradí aktuálny spôsob prechodu z jednej aplikácie do druhej. Momentálne nie je jasné, aké praktické to bude, no Google si je istý, že sa nám to bude páčiť.

 

Vyhľadávanie

Google vyhľadávanie na mobilných zariadeniach zažije s príchodom Material Design menšiu revolúciu. Keď niečo vyhľadáte a na vašu otázku nájde odpoveď jedna z aplikácií, táto možnosť sa vám zobrazí priamo vo výsledkoch vyhľadávania. Potom už len stačí kliknúť a vaše zariadenie automaticky otvorí príslušnú aplikáciu.

 

Dlhšia výdrž batérie!

Výdrž batérie je jeden z najväčších problémov dnešných smartfónov. Jednoducho je prikrátka a vyzerá to tak, že Google si je toho viac než dobre vedomý. Od vývojárov, ktorí pracovali na projekte Butter a Svetle teda prichádza projekt Volta. Jedná sa o optimalizáciu operačného systému pre zvýšenie výdrže batérie.

 

Vymazanie na diaľku a bezpečnosť

V Android L sa nachádza možnosť úplného vymazania zariadenia, aj keď bol telefón/tablet ukradnutý a navrátený do továrenských nastavení. Táto funkcia sa už objavila v iOS vo verzii 7 a údajne pomohla znížiť počet ukradnutých zariadení.

 

gwatch

Android Wear

Dizajn a používateľské rozhranie

Google nám počas konferencie I/O ukázal čo všetko sa skrýva v ich novom operačnom systéme Android Wear, ktorý bol prispôsobený špecificky pre inteligentné hodinky. Jedná sa o rýchle informácie, či už upozornenia, alebo kartičky z Google Now, ktoré sú pre vás v danej chvíli najdôležitejšie.

 

Prvé Android Wear hodinky dostupné už dnes

Počas predstavenia Google povrdil, že dva rôzne modely Android Wear hodiniek budú dostupné už dnes. Cena za LG G Watch je nastavená na £159, alebo 199€, zatiaľ čo Samsung Gear Live sa začne predávať za £169, alebo 199€. Veľa ľudí sa pýtalo aj na hodinky Moto 360, no tie budú dostupné až počas letných mesiacov. Presnejší dátum, ani cenu nám nikto neupresnil.

 

androidauto

Google v aute

Android Auto

Android v smartfóne, tablete, TV a hodinkách by ste možno čakali, no čo tak v aute? Áno, počujete dobre, Android L sa chystá ovládnuť aj najnovšie autá. Google oficiálne predstavil Android Auto, ktoré pracuje so všetkými populárnymi aplikáciami, ktoré ľudia používajú  na svojich smartfónoch. Pomocou tlačidiel na volante by ste tak mohli ovládať telefón, ktoré obrazovka by mala byť zrkadlená na displej v aute. Nový systém je optimalizovaný aj pre používanie pomocou hlasových príkazov, ktoré môžete použiť pre nastavenie navigácie v Google Maps, zasielanie správ či ovládanie hudby.

Google pritom začal spolupracovať s najpopulárnejšími automobilkami, ako napríklad s  Dodge, Chevrolet, Chrysler, Audi, Bentley a dokonca aj so Škodou.

 

androidtv

V obývačke

Google sa opäť snaží ovládnuť vašu TV

Google včera oficálne predstavil Android TV, nový softvér, ktorý je navrhnutý špecificky pre televízie. Android TV je podľa slov redaktorov, ktorí si ju mohli vyskúšať ako kombináciu Chromecast a Apple TV, no samozrejme so všetkými vychytávkami, ktorými disponuje napríklad Google Now. TV vám teda vie odpovedať na otázku, kto hral „Katniss“ v „Hunger Games.“

 

Chromecast – streamovanie cez cloud

Lacný doplnok pre vašu TV, Chromecast sa dočkal veľkej aktualizácie. Používatelia po novom budú schopní streamovať videá na vašu TV bez nutnosti byť prihlásení na rovnakej WiFi sieti. Zatiaľ nie je celkom jasné ako táto technológia funguje, no pre majiteľov Chromecast je to výborná funkcionalita, ktorá v ňom mala byť prítomná už od začiatku.

 

chromebook

Desktop a viac

Android aplikácie na Chrome

Koncom tohto roka by sme sa mali dočkať natívnych Android aplikácií na Chromebookoch. Konečne! Ak by sme sa mali spoľahnúť na demo aplikácie Vine a Evernotu, ktoré nám Google ukázal, môžete si byť istí, že na Chromebookoch aplikácie pobežia ako maslo. Väčšina Chromebookov však nepodporuje ovládanie dotykom a tak na nich namiesto swipovania budete musieť klikať a ťahať. Čo už, Google tvrdí, že je to projekt, na ktorom sú stále tony práce, no je to na dobrej ceste.

 

Súbory z Microsoft Office v Google Drive natívne

Google konečne uskutočnil potrebné opatrenia pre to, aby sme mohli súbory z Microsoft Office upravovať v Google Drive natívne. Doteraz to bolo možné jedine pomocou prekonvertovania na súbor, ktorý dokáže prečítať Google Docs a naopak. Táto nutnosť s novinkou zaniká.

 

Google Fit sleduje fitness zariadenia

Počas konferencie WWDC Apple predstavil svoje riešenie pre zaznamenávanie fitness aktivít do ich aplikácie, ktorú nazval HealthKit. Google včera spravil to isté pre Android a predstavil Google Fit. Jedná sa o niekoľko API, ktoré dokážu monitorovať výsledky z vašich fitness náramkov, hodiniek a ďalších zariadení.

 

Virtuálna realita na štýl Google

Ako by ste zakončili 3 hodiny rozprávania o novom Androide, inteligentných hodinkách, autách, programátoroch či cloude? Samozrejme že s virtuálnou realitou. Google svoj keynote zakončil tým, že všetkým v sále daroval okuliare s virtuálnou realitou vyrobené z kartónu. Ak by ste si chceli vyrobiť vlastné virtuálne okuliare, možné to je, stačí si kúpiť šošovky a kartón už snáď zoženiete.