Úvod Novinky POZOR: Ak máte zmeškaný hovor z neznámeho čísla, naspäť nevolajte. Mohlo by...

POZOR: Ak máte zmeškaný hovor z neznámeho čísla, naspäť nevolajte. Mohlo by vás to vyjsť na poriadne draho!

30

Letná sezóna je príležitosťou privyrobiť si na brigáde, alebo odpočinúť si počas tvrdo odpracovanej dovolenky niekde na pláži či v horách. Letná sezóna je však rovnako aj príležitosťou pre „šmejdov,“ ktorí sa vás budú snažiť nachytať pomocou jednoduchého triku.

Regulačný úrad upozorňuje na nebezpečenstvo, ktoré prichádza so zmeškanými telefónnymi číslami zo zahraničia. Ľudia si ich totiž môžu pomýliť s potenciálnym zamestnávateľom v zahraničí, alebo cestovnou agentúrou pred cestou na dovolenku. Zo zvedavosti a dobrého úmyslu na takéto číslo zavolajú. Len toto stačí na to, aby ste padli do pasce útočníkov.

Útočníci pritom nevytáčajú čísla jedno po druhom. Na túto aktivitu využívajú na programovaný automat, ktorý hneď ako trafí číslo, po rýchlom prezvonení okamžite zloží. Vy tak nemáte šancu hovor zdvihnúť.

Ak sa nedajbože rozhodnete zavolať na neznáme číslo, na druhej strane budete počuť hudbu, alebo oznam v cudzom jazyku, výsledkom čoho bude vysoký účet za telefón.

 

Ako sa chrániť

Regulačný úrad odporúča si telefónne číslo preveriť na internete, keďže veľakrát sa o svojich skúsenostiach ľudia podelia. Ak si myslíte, že hovor môže mať niečo spoločné s vašou dovolenkou, alebo potenciálnym zamestnávateľom, volajte na oficiálne čísla, ktoré majú dané firmy uvedené či už na svojich webových stránkach, alebo v oficiálnej korešpondencii.

Máte skúsenosti s „prezváňačmi,“ alebo vás takáto nepríjemná skúsenosť obišla?