Úvod Novinky Android POZOR: Na Google Play sa nachádzal malvér v podobe hry, ktorú si...

POZOR: Na Google Play sa nachádzal malvér v podobe hry, ktorú si stiahlo viac ako 1 milión ľudí

33

Opäť musíme pripomenúť, že pri každej inštalácii aplikácie, alebo hry by ste si mali podrobne naštudovať ich oprávnenia. Ďalším dôkazom je hra Subway Train Game, ktorú si v Google Play stiahlo vyše 1 milión ľudí.

Prečo spomíname práve oprávnania? Tak napríklad vyššie spomenutá hra potrebovala na to, aby ste sa v tuneloch metra mohli preháňať na surfe prístup k mikrofónu, ktorý vás mohol kedykoľvek nahrávať, ku fotoaparátu, aby aplikácia mohla odfotiť fotografie (aj bez vášho vedomia) a samozrejme ku GPS, aby útočník vedel vašu presnú polohu.

Hra okrem toho porušila niekoľko pravidiel, ktoré zaviedol Google a to napríklad tým, že reklamy zobrazovala na vrchnej, aj na spodnej časti obrazovky. Ak ste sa chceli dostať na oficiálne stránky vývojára, aby ste si pozreli, kto za hrou stojí, odkaz vás automaticky presmeroval na adresu facebook.com.

Hru už medzičasom stihol Google odstrániť, no je to len ďalší príklad toho, ako jednoducho sa dá oklamať ľudí a doslova z nich vytiahnuť peniaze, či už reklamou, alebo pomocou nekalých praktík sledovania.

Upozornil na to server BGR.