Úvod Novinky Android POZOR: Na Androide je vírus, ktorý vám zašifruje dáta na pamäťovej karte,...

POZOR: Na Androide je vírus, ktorý vám zašifruje dáta na pamäťovej karte, za odblokovanie si vypýta výkupné

40

Naplatforme Android sa objavil nebezpečný vírus, ktorý je nasledovníkom známeho trójskeho koňa, Cryptolocker. Jeho úlohou je zablokovať pamäťovú kartu či už na smartfóne, alebo na tablete. Ak chcete k svojim dátam získať prístup, budete musieť zaplatiť.

Slovenská antivírusová spoločnosť Eset na to upozornila vo svojej tlačovej správe.

Ak si inštalujete neznáme aplikácie, ktoré zatiaľ neboli overené stovkami používateľov, dávajte si veľký pozor. Na platforme Android sa totiž objavil nový vírus, ktorý sa snaží zašifrovať dáta na vašej pamäťovej karte. Jedná sa o malvér menom Simplocker, pričom antivírusová spoločnosť Eset jeho prítomnosť zaregistrovala aj na Slovensku.

Vírus dáta šifruje algoritmom AES, pričom používateľovi zobrazí hlášku, v ktorej tvrdí, že dáta boli zablokované z dôvodu „distribúcie detskej pornografie, zoofílie a iných perverzností.“

Útočník za znovu sprístupnenie dát požaduje výkupné vo výške 16 eur (260 ukrajinských hrivien), pričom zaplatiť ich musíte cez anonymnú službu MoneyXy. Ak tak spravíte, zariadenie vám údajne odblokuje do 24 hodín, ak výzvu budete ignorovať, vírus má vymazať všetky informácie.

K celému prípadu sa vyjadril aj analytik Esetu, Róbert Lipovský, ktorý tvrdí, že hrozba je ešte stále vo fáze vývoja. Vírus má najviac poškodiť používateľov z východnej Európy.

 

Základy zabezpečenia

Základom zabezpečenia vášho Android smartfónu či tabletu ste vy sami. V žiadnom prípade by sme neodporúčali inštaláciu aplikácií z neznámych zdrojov. Aplikácie a hry je tak nutné inštalovať len z Google Play, resp. z virtuálnych obchodov dôveryhodných spoločností. Pred inštaláciou si dobre prečítajte recenzie používateľov.

Ak chcete stupeň ochrany posunúť na ďalší level, nainštalovať si môžete antivírus. Na Google Play nájdete mnoho riešení, niektoré sú úplne zadarmo, niektoré sú naopak platené. Odporučiť len niekoľko možností je nemožné, keďže každá aplikácia môže ponúkať niečo iné, čo sa bude hodiť práve vám.

Do Google Play preto zadajte termín ako ‚Antivírus‘ a sme si istí, že nájdete to, čo hľadáte.