Úvod Novinky Moderné smartfóny vs. staré superpočítače za milióny dolárov: kto bude víťaz?

Moderné smartfóny vs. staré superpočítače za milióny dolárov: kto bude víťaz?

34

Akste aspoň trochu ako ja, určite sa vyžívate v sledovaní dokumentov a debát o modernej vede, ale aj o jej histórii. Ak tomu tak je, je dosť možné, že ste už počuli o doktorovi Michio Kaku, ktorý svojimi myšlienkami a teóriami, ktoré sú – aspoň podľa neho – celkom reálne dosť často prekvapí nejedného fanúšika vedy a techniky.

Raz povedal jednu zaujímavú myšlienku, ktorú sme už neraz spomenuli aj tu u nás: „Dnes váš telefón, ktorý nosíte vo vrecku, disponuje väčším výkonom než ktorý mala k dispozícii celá NASA v roku 1969, keď na Mesiac umiestnila dvoch astronautov.“ Áno, ťažko sa tomu verí, no ak by ste len náhodou pochybovali, že multimiliónové počítače, ktoré boli vyvinuté najbystrejšími hlavičkami a použité pre tie najkomplexnejšie výpočty v čase, keď sa narodili vaši rodičia sú menej výkonné, než plastový telefón z Číny, mýlili by ste sa. Telefón, ktorý nosíme vo vreckách a v ktorom na zelené prasiatka strieľame rôzne vtáky, či rozbíjame rôzne sladkosti v Candy Crush ponúka väčšiu výpočetnú silu, než počítač spred 45 rokov, ktorý na mesiac bezpečne dopravil dvoch ľudí, zatiaľ čo tretí lietal nad nimi.

apollo
Počítač v Apollo

NASA počas misie na Mesiac použila niekoľko počítačov IBM System/360 Model 75, ktoré stáli 3,5 miliónov dolárov za kus, pričom zaberali obrovský priestor. Každý z týchto počítačov zvládal niekoľko sto tisíc výpočtov za sekundu, pričom jeho pamäť sa v tej dobe – aj napriek tomu, že bol superpočítač – počítala na megabajty. Počítač, ktorý bol nainštalovaný priamo v lunárnom module misie Apollo 11 vážil približne 35 kilogramov, disponoval 64 kilobajtami pamäti a jeho procesor tikal na neuveriteľných 0,043MHz. Aby sme do toho vniesli prehľad, nový smartfón – či už od Samsungu, LG, Sony, alebo HTC – ponúka až 4 jadrá, z ktorých každé jedno môže tikať na 2,3 až 2,5GHz. Vďaka nemu naše smartfóny zvládajú milióny výpočtov každú jednu sekundu a to aj vtedy, keď majú vypnutý displej. Čo sa týka operačnej pamäti, nové smartfóny disponujú 1GB, 2GB, 3GB a v blízkej budúcnosti dokonca 4GB RAM, čo by malo byť viac než dosť na tých 6 megabajtov kódu, ktorý sa podarilo NASA do roku 1969 pre misiu Apollo naprogramovať.

cray-1
Superpočítač Cray-1 „tikal“ na 80MHz

Neskôr, už v roku 1975 bol vyrobený nový superpočítač, ktorý sa volal Cray-1. Na tú dobu to bol pokrokový kus technológie, ktorej procesor už tikal na 80MHz. Zatiaľ čo sa väčšinu času používal na vedecké práce, tvorcom filmu Tron sa v roku 1982 podarilo presvedčiť inštitút, aby im Cray-1 vypočítal špeciálne efekty. Výpočetná sila tohto superpočítača, ktorá bola 80 miliónov FLOPS – floating-point operations per second – je v porovnaní s dnešnými telefónmi len zrnko piesku na púšti. Pre porovnanie si môžeme zobrať napríklad Samsung Galaxy S5, ktorý ponúka výpočetnú silu 166 GFLOPS, teda viac ako 2 tisíc krát viac. O 10 rokov na to bola predstavená nová verzia superpočítača, tentokrát už s označením Cray-2, ktorý bol najvýkonnejším počítačom až do roku 1990. Tento 200 killowattový stroj však disponoval výpočetnou silou „len“ 1,9 GFLOPS, čo je v porovnaní s Galaxy S5 takmer nič.

deepblue
Deep Blue je pomalší ako váš telefón

Ďalším superpočítačom, o ktorom ste už možno počuli je Deep Blue. Tento počítač je pravdepodobne najznámejší tým, že sa mu podarilo vyhrať šach proti svetovému šampiónovi Garrymu Kasparovi so skóre 2:1. Stalo sa tak ešte 11. mája 1997, keď bol Deep Blue 259. najvýkonnejší počítač na planéte. Disponoval výkonom 11,38 GFLOPS a každú sekundu dokázal vypočítať až 200 miliónov pozícií na šachovnici. Ako sme spomenuli, Galaxy S5 (verzia s čipsetom Snapdragon) ponúka výkon 166 GFLOPS a nová Nvidia K1 so 192 jadrovým mobilným čipom má maximálny výkon až 364 GFLOPS.

Najvýkonnejší superpočítač dnešnej doby by sa mal nachádzať v Číne, volá sa Tianhe-2 a vyvinula ho čínska Univerzita technológií pre obranu. Smartfóny sú v porovnaní s ním len slabý odvar čaju. Tianhe-2 totiž ponúka výpočetnú silu 33,86 petaflops (1 petaflop reprezentuje jednu biliardu výpočtov – jeden tisíc milión miliónov, alebo číslom 1 000 000 000 000 000 výpočtov každú sekundu).

Technológia teda napreduje poriadne rýchlo a kto vie, že na čo sa budeme pozerať a čo budeme držať o 10, alebo o 20 rokov. Do diskusie môžete napísať čo si myslíte, že sa stane, resp. čo by ste chceli, aby sa v tomto smere udialo.

Článok publikoval server Phone Arena.