Úvod Novinky Android Koniec poverám. iOS je rovnako zraniteľný ako Android!

Koniec poverám. iOS je rovnako zraniteľný ako Android!

20

Keď si v redakcii čítame komentáre pod – nie len – našimi článkami, často z nich máme dojem, že milovníci konkurenčného iOS žijú v mylnom domnení, že mobilný operačný systém od Apple je zabezpečený až po uši a že sa im nič nemôže stať. To prirodzene nie je pravda a najnovšou spoločnosťou, ktorá to potvrdila je Marble Security Labs.

David Jevans, zakladateľ Marble Security potvrdil, že pri ich analýze zistili, že okrem kontroly aplikácií, ktoré sú umiestňované do oboch virtuálnych obchodov medzi bezpečnosťou jedného či druhého operačného systému nie je žiaden rozdiel.

Hackeri sa zameriavajú ako na Android, tak aj na iOS. To je fakt. Niektorí ľudia sa môžu oháňať tým, že kontrola aplikácií pred ich publikovaním do Apple App Store je obrovská výhoda. To áno. Apple si skutočne dáva pozor na to, čo sa objaví v ich obchode. To však neznamená, že hackeri sú kvôli tomu odrezaní od všetkých iPhonov a iPadov.

Práve naopak. Škodlivý kód sa k nim môže dostať pomocou SMS či hotspotov, ktoré hackeri môžu nainfikovať škodlivým kódom. Zabudnúť nemôžeme ani na fakt, že iPhony môžu byť tzv. jailbreaknuté, vďaka čomu dostanú podobne ako Android, prístup k aplikáciám z neoficiálnych zdrojov.

 

„Žiaden operačný systém nie je na 100% zabezpečený.“

 

Je preto dôležité opäť pripomenúť, že žiaden operačný systém nie je na 100% zabezpečený. Vyrobili ho predsa ľudia pre ľudí a tak sa tam nájdu zraniteľnosti, ktoré budú hackeri vyhľadávať.

Čo teda z tohto článku vyplýva? Dávajte si pozor, či už máte Android, iOS, alebo iný operačný systém. V dnešnej dobe sa nedá spoľahnúť, na Google, ani na Apple a tak to bolo a vždy aj bude.

Zistenia spoločnosti Marble Security si môžete overiť na tomto odkaze.