Úvod Novinky Facebookom sa šíri nebezpečný vírus. Neklikajte na videá!

Facebookom sa šíri nebezpečný vírus. Neklikajte na videá!

29

Nanajväčšej sociálnej sieti sa začal šíriť nebezpečný vírus, ktorý sa prezliekol do nenápadného videa, ktoré mali na Facebook nahrať vaši priatelia. Niektoré antivírusové programy ho pritom vôbec nezdetekujú.

Video, ktoré sa môže objaviť aj vo vašom streame vyzerá presne tak, ako by bolo umiestnené na YouTube. To však nie je pravda. Podľa webu Virus Total sa jedná o trójskeho koňa, ktorému sa zatiaľ darí vyhýbať nejednému antivírusovému programu.

facebookvirus
Takto vyzerá vírus na Facebooku

Informoval o tom server Živé. Aby toho nebolo málo, vírus v podobe vtipného videa do príspevku označí hneď niekoľko kamarátov, vďaka čomu vyzerá reálnejšie.

facebookvirus2
Takto vyzerá klon YouTube s vírusom

Po kliknutí na odkaz sa obeť dostane na stránku, ktorá je naprogramovaná tak, aby vyzerala ako YouTube, spustí sa video, no po pár sekundách zámerne zlyhá. Práve vtedy stránka používateľovi ponúkne stiahnutie súboru „Flash Player.exe,“ teda samotného vírusu, ktorý má video opäť spojazdniť. Po nainštalovaní programu sa vám do počítača dostane vírus.

 

Ako sa brániť

Neklikajte na videá na Facebooku. Aspoň zatiaľ. Momentálne zisťujeme stanovisko slovenskej antivírusovej spoločnosti Eset, ktorá by mala poskytnúť bližšie postupy pre to, čo robiť, keď ste si súbor stiahli a váš počítač je tak pravdepodobne nainfikovaný. Zatiaľ však odporúčame systém preskenovať.