Úvod Novinky Facebook na 690 000 ľuďoch potajomky vykonal psychologický experiment

Facebook na 690 000 ľuďoch potajomky vykonal psychologický experiment

45

Aksa bojíte o svoje súkromie na internete, po tomto článku sa oň budete báť ešte viac. Najväčšia sociálna sieť na svete, Facebook, totiž bez vedomia svojich užívateľov vykonala psychologický experiment, do ktorého zapojil nič netušiacich 690 tisíc ľudí.

Informoval o tom odborný časopis Proceedings Of The National Academy Of Sciences.

Vedci pritom testovali hypotézu, ktorá tvrdá, že pre tzv. „emocionálnu nákazu,“ nie je potrebná osobná interakcia s druhým človekom a dokonca ani neverbálne podnety.

Aby to Facebook poriadne otestoval, jeho analytici a psychológovia navrhli experiment, do ktorého zatiahli 689 003 rôznych, anglicky rozprávajúcich používateľov. Jednej skupine pritom začali schovávať negatívne novinky, aby videli len to, čo je pozitívne, zatiaľ čo s druhou skupinou spravili pravý opak.

Ako však výskumníci podotkli, na podobné experimenty Facebook upozorňuje vo svojich pravidlách, s ktorými súhlasí každý jeden človek počas registrácie. V pravidlách sa nachádzajú tvrdenia ako napríklad toto:

„Používatelia súhlasia s tým, že Facebook môže použiť ich informácie pre interné operácie, vrátane riešenia problémov, analýz dát, testovania, výskumu a vylepšenia služieb.“O úprave toho, čo sa zobrazuje vo vašom „feede“ sa tam síce nič nepíše, no takmer určite to spadá pod jednu zo spomenutých možností využitia vašich informácií. Pre tých, ktorí si myslia, že Facebook je len obyčajná služba, ktorá zobrazuje čo je nové a sem-tam nejaké reklamy táto novinka môže poslúžiť pre rozšírenie obzorov.