Úvod Smartphony Aktualizácie Android 4.4.3 KitKat dostupný pre Nexus 4, 5, 7 a 10. Odkazy...

Android 4.4.3 KitKat dostupný pre Nexus 4, 5, 7 a 10. Odkazy na stiahnutie + návod na inštaláciu

29

Google už nejaký ten čas pracoval na aktualizácii aktuálnej verzii Androidu a vyzerá to tak, že americký T-Mobile sa včera nemýlil a aktualizácia skutočne dorazila ešte počas noci.

Jedná sa o malé navýšenie vo verzii z 4.4.2 na 4.4.3, no zmien a opráv je hneď niekoľko. Najprv sa však poďme pozrieť, ktoré zariadenia aktualizáciu dostali a ktoré nie.

 

 

Azda najväčšou zmenou, čo sa vizuálnych zmien týka je nový číselník – dialer – ktorý ponúka nový dizajn a odteraz je svetlý. Vzhľadom na to, že aplikácia má v sebe problémy, ktoré spôsobujú, že ikonka telefónu zo systému úplne zmizne ju tu nemôžeme zverejniť. Každopádne, nižšie sú screenshoty, ktoré poukazujú na zmenu. Vždy vľavo sa nachádza stará verzia, Android 4.4.3 KitKat sa naopak nachádza vpravo.

dialerpredtym dialerpotom

dialerpredtym2 dialerpotom2

 

Návod na inštaláciu

Ak sa vám nechce čakať na OTA aktualizáciu na vašom Nexuse, existuje spôsob, ako doň nový Android nainštalovať aj cez počítač. Inštalácia nie je náročná, no ak ste ešte nikdy žiadnu ROM do telefónu neinštalovali, tento návod vám neodporúčame, keďže je určený pre pokročilých používateľov.

UPOZORŇUJEME: AndroidPortal.sk nenesie žiadnu zodpovednosť za problémy s inštaláciou a možné poruchy zariadení.

Pozn.: Odomknutie Bootloaderu by nemalo porušiť záruku, keďže pri poruche musí servisné stredisko dokázať, že porucha nastala práve kvôli jeho odomknutiu. Tento prístup vzhľadom na rôzne servisné strediská nemôžeme garantovať a preto, ak sa obávate straty záruky, počkajte na OTA.

Návod na inštaláciu je prevzatý zo servera CultofAndroid.

 

1. krok – stiahnutie nového Androidu

Zamierte na web Google a stiahnite si aktualizáciu určenú pre vaše zariadenie. Dbajte na to, že sťahujete aktualizáciu presne pre svoj model!

 

2. krok – stiahnutie ADB/Fastboot

 

3. krok – bootovanie do Fastbootu

Rozbaľte stiahnutý balíček do nového priečinku, ktorý nazvete, povedzme ‚android‘ a umiestnite ho na plochu. Ak používate Windows a vyznáte sa v príkazovom riadku, dostaňte sa doň pomocou príkazov. Pre tých z vás, ktorí majú z príkazového riadku vlasy dupkom, stlačte ‚Shift‘ a pravým tlačidlom na myške naň kliknite. Na výber dostanete novú možnosť – „Open command windows here,“ resp. „Tu otvoriť príkazový riadok.“ (bohužiaľ mám Windows anglicky, nepoznám presný preklad).

Na Macu a Linuxe si otvorte Terminal a pomocou príkazu „cd desktop/android“ si dostanete na rovnaké miesto.

 

4. krok – príprava zariadenia

Inštalácia nemôže prebehnúť bez toho, aby ste svoj telefón, alebo tablet na to nepripravili. Do bootloaderu, teda módu, v ktorom môžete inštalovať novú verziu sa dostanete nasledovne. Tento proces sa mení od zariadenia k zariadeniu.

  • 1. vypnite zariadenie
  • 2. pri zapínaní držte tlačidlo na zapnutie a tlačidlo na zníženie hlasitosti, až kým sa doň nedostanete (platí pre Nexus 7)
  • 3. pri zapínaní držte tlačidlo na zapnutie a obe tlačidlá pre zmenu hlasitosti, až kým sa doň nedostanete (platí pre Nexus 4 a 5)

bootloader_n5
 

5. krok – nastavenie telefónu

Pripojte telefón k počítaču pomocou USB a do príkazového riadku napíšte tento príkaz

fastboot devices

Používatelia Macu, majte na vedomí, že vy musíte pred každý príkaz napísať „./“

Ak ste na svoj Nexus ešte nikdy nič podobné neinštalovali, je dosť možné, že máte zamknutý bootloader. V tom prípade ho musíme najskôr odomknúť, čo však vymaže všetky dáta. Ak tak nechcete spraviť, počkajte na OTA aktualizáciu, ak v tom chcete pokračovať, tu je príkaz.

fastboot oem unlock

Hneď ako zadáte tento príkaz by to malo vaše zariadenie rozpoznať. Prvým krokom by malo byť stlačenie tlačidla pre zvýšenie hlasitosti, čím potvrdíte, že bootloader skutočne chcete odomknúť. Po odomknutí by sa zariadenie malo automaticky zreštartovať, znovu sa však dostaňte do bootloaderu a pokračujte ďalším krokom.

 

6. krok – inštalácia

Rozbaľte balíček so stiahnutým Androidom do ‚android‘ priečinku, ktorý sme vytvorili počas 2. kroku.

Ak nechcete stratiť všetky dáta, ktoré momentálne máte, otvorte si, napríklad pomocou PSPadu, alebo iného editoru súbor flash-all.bat, ktorý sa nachádza v zložke s novou verziou Androidu a vymažre „-w“ z tohto riadku:

fastboot -w update

Používatelia na Macoch a Linuxoch, vy si otvorte súbor flash-all.sh.

POZOR: Ak sa snažíte nainštalovať stock Android z custom ROM, tento krok preskočte.

 

7. krok – inštalácia nového Androidu

V príkazovom riadku, alebo v Termináli už len napíšte názov súboru, ktorý ste práve upravili.

Ak na Macu dostanete chybu, otvorte si súbor, ktorý ste pred chvíľou upravili a pred každý Fastboot príkaz vložte „./“ ako je vyobrazené na screenshote nižšie.

fastboot_mac

Na Windowse máte dve možnosti. Stačí, ak dvakrát kliknete na flash-all.bat, alebo do príkazového riadku napíšete názov tohto súboru.

Proces inštalácie by mal začať hneď ako kliknete, resp. stlačíte Enter. Inštalácia chvíľu trvá, keďže Android musí prebehnúť cez všetky aplikácie a upraviť ich.

Ak máte s inštaláciou nejaký problém, napíšte ho do diskusie nižšie, som si istý, že odpovede sa dočkáte skôr, či neskôr.