Úvod Novinky Android 6 malých zmien v Android L, ktoré majú obrovský dopad na radosť...

6 malých zmien v Android L, ktoré majú obrovský dopad na radosť z používania

32

Väčšina článkov, videí a diskusií na internete ohľadom nového Android L sa sústreďovala na to najjasnejšie. Na nový dizajn alá Material Design, notifikácie a možno aj rýchlejší ART, ktorý nahradí zastaralý Dalvik.

Po tom, ako som si nový Android L nainštaloval na Nexus 5 (a čím ďalej som radšej a radšej, že som tak spravil) sa však časom objavilo niekoľko vychytávok, o ktorých možno všetci neviete, no podľa mňa – a nie len podľa mňa – si zaslúžia viac pozornosti, keďže celkový zážitok z používania Android smartfónu a tabletu podstatne vylepšujú. Je pravda, že mnohé z týchto zmien je možné dosiahnuť aplikáciami od rôznych vývojárov, no je pekné ich mať priamo implementované v operačnom systéme.

 

nabitie1 nabitie2

Android vám povie, ako dlho mu bude trvať nabitie/vybitie batérie

Po tom, ako pripojíte telefón k nabíjačke sa na pozadí automaticky vyráta čas potrebný pre nabitie do 100%. Tento čas si môžete skontrolovať v Nastaveniach – Batéria. Hneď ako tento čas vypočíta vám ho zobrazí na uzamykacej obrazovke.

Android L vám rovnako povie, ako dlho vám telefón/tablet vydrží na baterke, predtým ako sa mu nenávratne (až do ďalšieho pripojenia na nabíjačku) nevybije mobil.

 

nevyrusovat1 nevyrusovat2

Prosím, nevyrušovať!

Jedna z mojich najobľúbenejších funkcií, ktoré som v Android L našiel je rešim „Nerušiť,“ alebo „Do not disturb.“ Režim Nerušiť robí presne to, čo by ste od neho čakali. Na zvolený čas vypne všetky otravné zvuky, ktoré by vás inak mohli rušiť.

Dostanete sa k nemu stlačením tlačidla zmeny hlasitosti a ťuknutím na prečiarknutý krúžok, kde si môžete nastaviť základné parametre, ako napríklad dĺžku platnosti tohto režimu, ako aj rýchly prístup k ďalším nastaveniam. Ak kliknete na „More Settings,“ tam buž budete mať na výber, čo všetko má režim Nerušiť stlmiť.

Na výber sú telefonáty, správy, výber kontaktov, ktoré vás môžu, alebo naopak nemôžu vyrušiť či automatické nastavenia, tzn. automatické zapnutie režimu napríklad po 22:00 a automatické vypnutie režimu o 7:00.

 

vyhladavanie1 vyhladavanie2

Vyhľadávanie v nastaveniach

Dobre, toto je naozaj maličkosť, no maličkosť, na ktorú som si – až príliš – zvykol vďaka tomu, že na svojom PC používam Windows 8. Veľa ľudí tento operačný systém kvôli Metru kritizuje, no mne vyhovuje v jednej veľmi zásadnej veci. V rýchlosti vyhľadávania, či už programu, alebo nastaveniu. Jednoducho stačí, že stlačím klávesu „Windows“ a začnem písať to, k čomu sa chcem dostať a Windows mi danú vec automagicky zobrazí. Skvelé.

Google sa v novej verzii Androidu púšťa do niečoho veľmi podobného. V nastaveniach sa totiž objavila lišta, do ktorej stačí napísať čo hľadáte a Google vám to podobne, ako Microsoft automaticky vyhľadá. Paráda!

 

farba1 farba2

Rozšírené nastavenia pre farboslepých

Ak ste náhodou farboslepí, máme pre vás skvelé správy. Google do Android L pridal rozšírené nastavenia, ktoré vám pomôžu s prehľadom a vďaka čomu bude používanie Androidu o niečo pohodlnejšie. Nové režimy sú dostupné z Nastavení – Uľahčenie prístupu – Korekcia farebneho priestoru.

Tam si môžete vybrať zo šiestich rôznych typov farbosleposti:

  • Deuteranomália (červená-zelená)
  • Protanomália (červená-zelená)
  • Tritanomália (modrá-žltá)
  • Deuteraonmália (zelená)
  • Protanopia (červená)
  • Tritanopia (modrá)

 

upozornenie1 upozornenie2

Nastavenie upozornení pre každú aplikáciu zvlášť

Určite ste už zažili tú situáciu, keď ste chceli, aby vás telefón upozornil na novinky z jednej aplikácie, no druhá aplikácia by sa naopak vôbec nemusela ozývať. Dobrou správou je, že nový Android L tento proces zjednodušil a tak si stačí otvoriť Nastavenia – Zvuky a Upozornenia – Zobrazovať upozornenia – Upozornenia aplikácií, kde si už budete vedieť nastaviť, resp. upraviť nastavenia aplikácií na individuálnej báze.

 

jas1 jas2

Prispôsobivý jas

Vyzerá to tak, že Google vyhodil automatický jas von oknom a namiesto neho si vyrobil novinku, ktorá sa volá „prispôsobivý jas.“ Aký je v nich rozdiel? veľmi dobrá otázka. Pri prispôsobivom jase si vyberiete hladinu, na ktorej by sa mal pohybovať jas displeja a Android bude robiť veľmi malé úpravy v jase, aby displej vyzeral tak, ako má.

Ak si teda nastavíte jas displeja na 50%, Android môže pracovať s jasom, povedzme od 35% do 75%, podľa okolitého osvetlenia.

 

Toto je len začiatok

Android L preview je len začiatok. Je to prvýkrát čo sa Google rozhodol sprístupniť „beta verziu“ svojho Androidu a tak je dosť možné, že sa vo finálnej verzii objaví oveľa viac noviniek.

Ak ste Android L Preview vyskúšali aj vy, čo naň hovoríte? Všimli ste si aj iných zmien? Dajte nám vedieť v diskusii nižšie.

Zoznam zmien pochádza zo servera Android Authority.