Úvod Novinky 5G sieť bude aj v Európe, EÚ ju bude vyvíjať spolu s...

5G sieť bude aj v Európe, EÚ ju bude vyvíjať spolu s Južnou Kóreou

2

Konečne dobré správy! Európa by mala po ére 4G sietí naskočiť na 5G pripojenie skôr, než by ste očakávali. 5G konektivitu bude dokonca vyvíjať spolu s Južnou Kóreou, priekopníkmi v tomto obore.

Spolupráca medzi EÚ a Južnou Kóreou sa bude týkať definície 5G, vývoja a výskumu technológií potrebných pre 5G, ako aj harmonizácii frekvenčného spektra pre 5G.

Výskum má začať v roku 2016, pričom na zozname vecí, ktoré budú mať šikovní vedci sa nemá nachádzať len 5G, ale aj príbuzné technológie ktoré 5G umožní.

Možno sa pýtate, čo to vlastne taká 5G sieť je. Za 5G technológie sú považované ďalšie lepšie technológie, ktoré prídu až po sieťach spĺňajúcich definíciu 4G sietí podľa špecifikácie IMT-Advanced. Tá pritom vyžaduje rýchlosť 100 Mbps pre plne mobilné pripojenie a až 1 Gbps pre pripojenie nepohybujúceho sa klientského zariadenia.

Európska komisia zámer podporiť vývoj 5G siete vyjadrila ešte minulý rok a teraz rozhodla, že vývoj podporí sumou 700 miliónov eur. V spolupráci s operátormi z Južnej Kórei, ktorí sú jednými z najpokrokovejších na svete by si tak Európa v budúcnosti mohla užiť rýchle pripojenie oveľa skôr, než tomu bolo v prípade 4G.

O plánoch zahájiť spoluprácu s Južnou Kóreou EK informovala v tlačovej správe.