Úvod Novinky Na Mesiaci je rýchlejšie pripojenie k internetu než v celej Európe

Na Mesiaci je rýchlejšie pripojenie k internetu než v celej Európe

39

Ozlom pripojení na internet, či už pevnom, alebo mobilnom čítame takmer každý deň. Väčšinou je pripojenie zlé hlavne v obrovských mestách a na dedinách. Na Slovensku je v porovnaní so svetom situácia celkom dobrá, no väčšinou len v panelákoch, ktoré sú pokryté optickou sieťou. Zvyšok ľudí, ktorí nebývajú priamo v husto zastavaných častiach mesta tak majú smolu a musia sa spoľahnúť na staré dobré pripojenie cez telefónnu linku, alebo zatúlaný 3G signál, ktorý k vám dofúkne silnejší vánok.

Situácia s internetom teda nie je ideálna ani vo vyspelej časti nášho sveta, ako to potom vyzerá u najbližšieho suseda našej krásnej planéty, na Mesiaci?

Skupina výskumníkov z MIT začala spolupracovať s NASA, pričom sa snažili „pripojiť“ Mesiac k internetu. A výsledok? Vďaka kombinácii laserových lúčov a technológie využitej v optických linkách sa im podarilo zaistiť priemernú rýchlosť pripojenia na Mesiac vo výške 19,44Mbps. To je viac než slušná rýchlosť na to, že sa Mesiac od Zeme nachádza približne 384 tisíc kilometrov.

Čo je však zarážajúce je fakt, že ešte minulý rok bola priemerná rýchlosť pevného pripojenia k internetu na Slovensku 19,33Mbps. Táto hodnota sa už od minulého roku zvýšila na niečo vyše 24Mbps, no stále je zaujímavé, že na Mesiaci by ste si teoreticky mohli užívať vcelku rýchle pripojenie.

A čo mobilný internet? Na to sa radšej ani nepýtajte. Keďže je pripojenie na Mesiac v podstate mobilné, porovnajme aj tieto hodnoty. Slovensko momentálne s priemernou rýchlosťou sťahovania figuruje na 46. mieste a 52. mieste s priemernou rýchlosťou uploadovania 2,40Mbps.

O uploade na Mesiac momentálne nemáme žiadne informácie, no čo sa sťahovania týka, tam by sa umiestnil na rešpektovateľnom 4. mieste. Majú sa teda naši operátori ešte čo učiť. Každopádne, od teraz si môžete zanadávať, že ešte aj na Mesiaci majú rýchlejší internet, ako u nás.

Aké rýchlosti dosahuje mobilný internet vo vašom okolí?