Úvod Konkurencia Všetky verzie Internet Explorer majú obrovskú chybu, v nebezpečí je hlavne Windows...

Všetky verzie Internet Explorer majú obrovskú chybu, v nebezpečí je hlavne Windows XP

17

Akstále používate 12 rokov starý operačný systém, mali by ste zbystriť, keďže odborníci na bezpečnosť objavili vážnu chybu v zabezpečení prehliadača Internet Explorer. Informoval o tom samotný Microsoft, ktorý pred možným nebezpečenstvom varuje všetkých ich zákazníkov.

Chyba, ktorá umožní hackerom získať kontrolu nad celým počítačom sa totiž nachádza vo verziách Internet Explorer 6-11. Keď hovoríme o získaní kontroly nad celým počítačom, myslíme tým aj inštalovanie programov, prezeranie a vymazávanie dát a oveľa, oveľa viac. A ako sa dá získať takýto prístup? Jednoducho, stačí aj hackerovi naletíte a otvoríte si ich webstránku.

Situácia teda vôbec nie je ružová. Tí z vás, ktorí používate novšie verzie Windowsov sa bezpečnostnej opravy dočkáte do niekoľkých týždňov, no pre tých z vás, ktorí stále bežíte na starých dobrý XPčkach máme zlé správy. Podpora pre Windows XP skončila už 8. apríla a to znamená, že Microsoft pre túto verziu Windowsu nevydá bezpečnostnú opravu.

Chybu objavila spoločnosť FireEye, ktorá o nej okamžite dala vedieť Microsoftu. Okrem vyššie spomenutého tvrdí, že hackeri sa ju snažia zneužiť aj teraz, pričom zameriavať sa majú na Internet Explorer verzie 9 až 11 a Adobe Flash. Ohrození sú všetci používatelia spomenutého prehliadača a momentálne neexistuje spôsob, akým sa proti tomu brániť (ak používanie IE je jediná vaša možnosť).

Ak si môžete nainštalovať aj iný prehliadač, spraviť by ste tak mali čo najskôr, najlepšie po dočítaní, tohto článku. Na trhu je niekoľko kvalitných, bezpečných a rýchlych prehliadačov, ako napríklad Chrome, či Firefox, ktoré bez problémov fungujú aj na Windows XP.