Úvod Konkurencia Apple Patenty Apple majú hodnotu pár halierov, tvrdí profesorka z Yale

Patenty Apple majú hodnotu pár halierov, tvrdí profesorka z Yale

17
Samsung vs. Apple

Samsung a Apple majú medzi sebou poriadne komplikovanú minulosť. Obe spoločnosti sa totiž zúčastnili nejedného súdneho sporu, v ktorých väčšinou Apple obvinil Samsung, že im ukradol patenty.

Momentálne prebieha 2. kolo veľkého súdneho sporu, kde opäť Apple žiada od Samsungu finančné odškodnenie za okopírovanie ich patentov. Profesorka Judith Chevalier z prestížnej Yale University, ktorá vyučuje predmet ekonomiky a financií je však toho názoru, že patenty Apple nemajú ani zďaleka takú hodnotu, akú si sami navrhli.

Informoval o tom server GSMArena.com.

 

Apple má právo na $1,75, nie na $40

 

Profesorka pritom pre odhad správnej hodnoty patentov použila účtovnícke praktiky, ktoré používa samotný Apple. Pomocou nich zistila, že v prípade výhry by mal mať Apple právo pýtať si sumu 1,75 dolárov za každé predané Samsung zariadenie, a nie 40 dolárov, ktoré navrhli súdu. Chevalierová je ďalej presvedčená, že Apple má nárok žiadať o odškodné len v prípade zlomku z tých patentov, ktoré uvádza v súdnom spore.

Chevalierová celý svoj prieskum postavila na 66 recenziách od 22 rôznych predajcov. Po prepočítaní funkcií na skutočný príjem, ktorý z nich Apple z každého iPhone obdrží zistila, že jedna funkcia má hodnotu približne 5-25 centov, čo je oveľa menej než to, čo americká firma žiada od Samsungu.

Uvidíme, či výpoveď Chevalierovej v prospech Samsungu bude stačiť na presvedčenie poroty, alebo nie.