Úvod Novinky Operátori už o vás nemôžu uchovávať dáta, rozhodol o tom ústavný súd

Operátori už o vás nemôžu uchovávať dáta, rozhodol o tom ústavný súd

4

Slovenskí operátori už o vás nemôžu uchovávať informácie, ako napríklad históriu hovorov, IP adresu či SMS. O tejto zmene rozhodol Ústavný súd SR ešte v stredu.

Informoval o tom server DSL.sk.

Zmena by mala prebehnúť prioritne. Operátori totiž nemajú na výber a informácie zbierať vyslovene nesmú. O situácii sa vyjadril Martin Husovec, právnik z občianskeho združenia EISi. „Slovenskí operátori tak odteraz nielen že nemusia, ale priamo nesmú ďalej sledovať komunikáciu svojich užívateľov, ibažeby im to osobitne a jasne umožňoval zákon, napríklad na účely fakturácie,“ uvádza.

Do stredy na území Slovenska totiž platil zákon, ktorý operátorom ukladal povinnosť uchovávania dát o všetkej komunikácii po dobu 6 mesiacov v prípade pripojenia k internetu, elektronickej pošty a VoIP a po dobu 12 mesiacov u ostatných typov vrátane komunikácie hovorov a SMS.

Ako server DSL.sk podotkol, pri uskutočnení hovoru sa automaticky zaznamenáva IMEI číslo zariadenia, z ktorého telefonujete, ako aj poloha, ktorá je získavaná automaticky. Okrem toho operátor zaznamená aj dĺžku hovoru a čas, kedy bol uskutočnený.

Traja najväčší slovenskí operátori, Telekom, Orange a O2 majú zatiaľ len analyzovať rozhodnutie Ústavného súdu. Hneď ako dospejú k tomu, či budú na jeho základe konať a informácie zbierať prestanú vás budeme informovať.

Vyjadrenia právnika, ako aj výklad samotného zákona pochádza zo servera DSL.sk.