Úvod Smartphony Dohady HTC budúci rok údajne predstaví smartfón s optickým zoomom

HTC budúci rok údajne predstaví smartfón s optickým zoomom

0

Fotoaparáty na vlajkových lodiach HTC prejdú na budúci rok veľkými vylepšeniami, tvrdí špecialista firmy. 

Pri rozhovore pre Vodafone UK riaditeľ špeciálnych projektov HTC Symon Whitehorn okrem iného povedal, že medzi smartfóny tohto taiwanského výrobcu už čoskoro dorazí optický zoom. Tiež vyhlásil, že smartfóny budú o chvíľu konkurovať aj DSLR fotoaparátom.

Informoval o tom server AndroidAuthority.com.

„Myslím si, že o približne 18 až 24 mesiacov sa začne tá bariéra postavená hlavne na kvalitných objektívoch rozpadať a bude stále ťažšie obhájiť si kúpu oddeleného fotoaparátu z iných, ako z profesionálnych dôvodov, prípadne z nostalgie.“

Whitehorn verí mobilným fotoaparátom od HTC:

„Optický zoom v smartfónoch nie je tak ďaleko, aspoň nie pre HTC. Nemôžem nič zaručiť, ale o 12-18 mesiacov uvidíme obrovské zlepšenie v mobilnej optike. Všetci chcú optický zoom, a ten je už na ceste. Snažíme sa dosiahnuť výsledky, ktoré zatiaľ poskytujú len špeciálne fotoaparáty, v ktorých stojí jeden kúsok skla aj 3 000 libier. V tak krátkom čase rozhodne nebudeme schopní dosiahnuť rovnakú kvalitu, ale dostávame sa stále bližšie k týmto efektom.“

HTC čoskoro prelomí jeden z najväčších problémov pri fotení smartfónom, ak teda môžeme Whitehornovi veriť. Zatiaľ čo kvalita fotografií sa v niektorých prípadoch veľmi zlepšila, nemožnosť opticky približovať znemožňuje smartfónom konkurovať DSLR fotoaparátom. Pokusy priniesť optický zoom na smartfón skončili pri nepekných a neúspešných hybridoch, ako napríklad Galaxy S4 Zoom.

Whitehorn ďalej v rozhovore obhajoval ultrapixelový senzor od HTC a navyše dodal, že natáčanie 4K videa by mohlo dávať zmysel pri 8 Mpix senzore. Tým možno naznačil ďalší vývoj high-end senzorov od HTC. V roku 2015 sa snáď konečne dočkáme dvakrát vyššieho rozlíšenia.