Úvod Novinky EÚ definitívne ruší poplatky za roaming. Za dáta, hovory a SMS budeme...

EÚ definitívne ruší poplatky za roaming. Za dáta, hovory a SMS budeme platiť rovnako všade

125

Výbor Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku dnes schválil telekomunikačný balík, ktorý navrhla Európska komisia. V skratke to znamená, že zákazníci, ktorí sa budú nachádza kdekoľvek v EÚ, budú platiť rovnakú cenu za prenášané dáta, akú platia vo svojej domovskej krajine.

Na rozhodnutie upozornil server Teraz.sk.

Za návrhom stojí eurokomisárka Neelie Kroesová, ktorá sa až doteraz snažila presadiť rovnaké poplatky, či sa už jedná o dáta, hovory, alebo SMS správy v celej Európskej Únii. Chcú tak poskytovateľov pripojenia zakryť pod jednu veľkú európsku strechu.

Dánsky poslanec Jens Rohde ďalej potvrdil, že na návrhu pre zrušenie roamingových poplatkov pracovali už od marca 2013, pričom sa im podarilo nájsť politickú zhodu relatívne rýchlo, vďaka čomu budú môcť tieto poplatky úplne eliminovať už od konca budúceho roka.

 

„Neexistuje žiadna telekomunikačná spoločnosť pôsobiaca v celej EÚ“

 

Poslanci ďalej poukázali na to, že sektor telekomunikácií je závislý od 28 vnútroštátnych trhov v členských štátov a že momentálne neexistuje žiadna telekomunikačná spoločnosť, ktorá by pôsobila v každom jednom z nich. Zákazníci, ako aj prevádzkovatelia sú tak vystavení rozdielnym cenám a pravidlám.

„Vyzbrojili sme týmto každého podnikateľa v EÚ nástrojmi a sieťami potrebnými pre inováciu a rast, ktoré potrebujú,“ vyjadrila sa Kroesová, ktorá je presvedčená, že EÚ chce touto cestou poskytnúť bezproblémovú konektivitu každému občanovi žijúcemu na území Európy. Zbaviť by sme sa mali nekalých praktík, ako zablokované služby a poplatky za roaming. Návrh na zrušenie roamingu by mal do platnosti vstúpiť 15. decembra 2015.